Het is al langer bekend dat steenlopers over enorme afstanden trekken tussen hun broedgebieden en hun overwinteringsgebieden, maar hier keken we als steltloperonderzoekers toch wel gek van op:  in de nacht van 27 op 28 juli 2022 controleerden wij als vogelonderzoekers van Stichting Calidris een steenloper die een ring met het opschrift Capetown bleek te hebben. We hadden wel eens een terugmelding van een op Schiermonnikoog geringde steenloper uit Ivoorkust gekregen, maar zo zuidelijk hadden we nog niet eerder meegemaakt. Via een netwerk van onderzoekers kwamen we er al snel achter dat de vogel geringd was bij de Saltworks van Swakopmund in Namibië. Dit is een gebied vlak aan de oceaan, waar in het verleden ook onderzoekers van Calidris zijn geweest voor onderzoek aan sterns en steltlopers.

Deze steenloper was in de winter van 2007 gevangen en heeft nu al tenminste zestien keer een reis richting de beide polen gemaakt. Steenlopers broeden langs de noordelijke kusten van Scandinavië en het hele arctische gebied. In voor- en najaar gebruikt een deel van de steenlopers de Nederlandse Waddenzee om op te vetten en te ruien. Daarna trekken ze dan weer door naar het broed- of overwinteringsgebied. Een ander deel van de steenlopers blijft in het Waddengebied overwinteren zolang het niet te koud is. De Waddenzee is daarom een heel belangrijk gebied in de levenscyclus van deze soort.

De steenlopers die op Schiermonnikoog worden gevangen voor onderzoek krijgen kleurringen om de terugmeldkans te vergroten. Een steenloper met alleen een metalen ring heeft een terugmeldkans van minder dan 5%. Een vogel met een kleurring heeft een kans van 50%. Vaak wordt een eenmaal geziene vogel meerdere keren gemeld. Een mooi voorbeeld is de steenloper met oranje vlag CYL. Hij werd in augustus op het eiland geringd, bij de derde slenk. Kort daarop is hij meermalen teruggezien bij de jachthaven en eind september werd hij waargenomen bij Iwik aan de kust van de Banc d’Arguin, in Mauritanië. Drie jaar later werd hij bij zijn nest gezien in de Finmark in Noord-Noorwegen. Dit type ringonderzoek levert dus veel resultaten op omtrent verspreiding en de timing van de trek.

Ziet u een steenloper met een kleurcode, geef deze dan door op de website van CR-Birding of per email naar st.calidris@outlook.com of het Vogelringstation.

Wim Fokker, Stichting Calidris