De lepelaars van Schiermonnikoog doen allemaal hun eigen ding

In 2017 zijn er weer zo’n 230 lepelaarnesten op Schiermonnikoog. Dat is hetzelfde aantal als de laatste 10 jaren. De Westerplaslepelaars zijn dit jaar heel erg mooi vanuit de schuilhut te zien.

Een aantal lepelaars heeft een zender op gekregen, een zogenaamde UvA-bits logger die iedere 10 minuten GPS coördinaten doorgeeft. Zoals op de kaartjes te zien is, hebben alle lepelaars hun eigen gebied waar ze eten (foerageren). Opvallend is dat als ze op het oosten van de kwelder broeden, ze ook oostelijk foerageren. De Westerplaslepelaars foerageren alleen aan de westkant.

Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen. De mannen zitten overdag op het nest en gaan ‘s nachts eten. De meeste gaan daarvoor iedere nacht naar de overkant. Ze halen hun voedsel uit het Lauwersmeer. De vrouwtjes eten overdag met laag water op het wad en hebben allemaal hun eigen stukje wad. Dit zijn dingen die we nooit zouden weten als we die zenders niet op hadden gedaan. De lepelaars zijn dus heel erg plaatstrouw.

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden