Wadexcursie

Op het eerste gezicht lijkt het wad een lege, stinkende modderboel. Maar als je beter kijkt zie je dat de wadbodem vol leven zit. Loop mee over de bodem van de zee en maak kennis met de zeeduizendpoot, de garnaal en de kokkel, in één van Europa’s meeste bijzondere natuurgebieden.

Vogelwandeling

Wat vliegt daar en wat fluit daar? Te voet doorkruisen we de verschillende landschappen van het eiland, met elk zijn eigen soorten vogels. Lepelaars bij de Westerplas, weidevogels in de polder en steltlopertjes op het wad. En wat dacht je van de kbv’tjes die je overal wel kunt zien? Wat dat precies inhoudt, ontdek je tijdens de vogelwandeling.

Grazers in de duinen

Schiermonnikoog heeft een prachtig duingebied. Er zijn veel duinvalleien met bijzondere bloemen en zeldzame planten. Maar als we niks zouden doen, zouden die duinen in rap tempo volledig dichtgroeien… Daarom zijn er de afgelopen jaren grote grazers geïntroduceerd in de duinen.

Ze helpen de boswachters om de duinen open te houden.
Tijdens deze struintocht in het duingebied gaan we op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

Op de grens van wad en kwelder

Soms is het zee, soms is het land. Het landschap langs de zuidelijke rand van het Rif is getekend door overgangen ‒ van wad naar strand, van nat naar droog, van kaal naar begroeid. Tijdens deze zwerftocht maak je kennis met het leven in en op de wadbodem, maar ook met enkele typische kwelderplanten en hun bijzondere aanpassingen aan het leven in een zoute omgeving.

 

Jutterstocht

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost…

Kruidenexcursie

Zachte heelmeesters, gevaarlijke giffen en traditionele remedies – tijdens onze kruidentocht hoor je allerlei afwisselende verhalen over de krachtige kruiden van Schiermonnikoog. Een alternatieve blik op de soortenrijke plantenwereld.

Wandeling om de West

De wandeling om de west voert je langs de vele landschappen van de afwisselende westpunt van het eiland. Onderweg hoor je verhalen over planten, dieren en de geschiedenis van dit bijzondere gebied.

Fietstocht met verhalen

Een ontspannen fietstocht langs de mooiste plekken van het eiland. Onderweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland. Met vooral aandacht voor de verhalen achter de bezienswaardigheden.

Duin en bloem

Op Schiermonnikoog vind je duinen van alle leeftijden, van de jonge duintjes op het strand tot de oude duinvalleien in de buurt van het dorp, met elk hun eigen plantengroei. Een prachtige tocht langs ondermeer helmgras, kruipwilg, orchideeën en zonnedauw.

Dorpswandeling

Wie waren de eerste bewoners van het eiland, waar gaan de eilanderkinderen eigenlijk naar school en naar wie is de Bank van Banck genoemd? Na de dorpswandeling weet je alles over Schiermonnikoog en over de eilandbevolking van toen en nu.

Avondwandeling

Tijdens de avondwandeling maak je kennis met het nachtleven van Schiermonnikoog, eilanderlegendes en misschien wel het donkerste paadje van het eiland… Een stevige tocht, met een drankje onderweg.

Sterren kijken

Schiermonnikoog is een van de donkerste plekken van Nederland.

De ideale plek om sterren te kijken! Richt de blik eens omhoog en luister naar verhalen over sterrenbeelden, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen.

Avond-tuur

Ontdek de geheimen van de schemering, samen met de zachtaardige Schemerschim. Deze bijzondere ontdekkingstocht is bedoeld voor nieuwsgierige kinderen tussen 6 en 11 jaar. Ouders die niet alleen thuis durven blijven, mogen ook mee.

Kleine beestjes

Een leuke ontdekkingstocht voor jong en oud. Eerst gaan we op zoek naar wat er allemaal rondkruipt in de bomen, de struiken en het gras. Daarna gaan we waterbeestjes vangen. Voor materialen wordt gezorgd.

Bosgeheimen voor kleuters

Deze excursie is speciaal voor kleuters. We maken een avontuurlijke tocht door het bos. Onderweg doen we allerlei leuke ontdekkingen en maken we kennis met een aantal bosbewoners. We eindigen op het Hazeweitje.

Algemene informatie

 • prijzen: volwassenen € 10,- | kinderen t/m 12 jaar € 5,-
 • prijzen avondexcursies: volwassenen € 12,50 | kinderen t/m 12 jaar € 6,25
 • leden van Natuurmonumenten / OERRR krijgen 30% korting
 • de excursies duren ongeveer 2 uur
 • bij Het Baken zijn verrekijkers te huur
 • bij natuurexcursies zijn laarzen en verrekijkers inbegrepen in de prijs
 • honden kunnen niet mee
 • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
 • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
 • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender (daar kun je ook meteen kaartjes kopen)
 • kaartjes zijn ook te koop bij informatiecentrum Het Baken

Groepsexcursie

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op.

Alle seizoenen

We hebben natuurlijk ook excursies in de herfst, de winter en het voorjaar. In de schoolvakanties hebben we leuke activiteiten om met het hele gezin te doen.

Doe-het-zelf-activiteiten

Naast excursies met gids hebben we ook een groot aantal activiteiten die je zelf kunt doen. Zo hebben we de WADDEN excursie-kit van de Waddenvereniging, doe-het-zelf-natuuractiviteiten voor gezinnen op het strand en rond de Westerplas, de enige echte Schiermonnikoog Bingo, en nog veel meer. Kom langs bij informatiecentrum Het Baken en kies de activiteit die bij je past!

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden