Routeboekje Wandelen & Fietsen

In het boekje Wandelen & Fietsen op Schiermonnikoog staan vijf wandelroutes (van 3 tot 20 km), drie fietsroutes (van 10 tot 20 km) en een gecombineerde wandel- en fietstocht (16km).

Schiermonnikoog kun je het beste verkennen te voet of per fiets. Het boekje bevat routes die je laat kennismaken met de mooiste plekken van het eiland. Behalve een uitgebreide beschrijving van de routes geeft het ook informatie over karakteristieke cultuurhistorische plekken en andere wetenswaardigheden.

Het boekje is verkrijgbaar voor € 7,50 bij informatiecentrum Het Baken.

Op pad met de routes van Natuurmonumenten

Wandelen door de natuur geeft je een groot vrijheidsgevoel en daar wordt je gelukkig van. Op de website van Natuurmonumenten kun je routes downloaden en zelf op pad gaan door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. Er zijn lange wandelroutes voor een stevige wandeltocht, maar ook korte wandelingen voor het hele gezin.

In de zomer is de wandelroute door duin en strand zeker aan te raden. De route loopt langs bloemrijke duinvalleien en uitgestrekte stranden.

Ga je op pad met kinderen? Probeer dan eens de route specht zoekt een huis. Langs deze route staan overal houten beelden die de dieren in het verhaal specht zoekt een huis verbeelden.

 

IVN Trektocht Lauwersmeer-Schiermonnikoog

Pak je rugzak, strik je wandelschoenen of stap op je fiets, vergeet je verrekijker niet en trek zelf de natuur in! Door heel Nederland kan je inmiddels IVN Trektochten doen, die je dwars door de mooiste natuurgebieden leiden.

Deze meest noordelijke IVN trektocht neemt je mee door twee Nationale Parken, die door het landschap en het verhaal “Zout als erfenis” onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Park Schiermonnikoog. Je verkent eerst het weidse en unieke Lauwersland met een fietstocht die je rond het hele Lauwersmeer brengt. Na het rondje meer kom je terug bij het wad, om vervolgens de boot te pakken, op naar het eiland.

Virtueel Wandelen op Schiermonnikoog

Natuurmonumenten en Google hebben de afgelopen jaren verschillende wandelroutes op Schiermonnikoog vastgelegd met een speciale draagbare camera met wel vijftien lenzen, die elke twee seconden een foto maken. Deze worden samengevoegd tot 360-graden beelden. En daardoor kun je nu virtueel over het eiland lopen!

Je kunt op allerlei plekken een kijkje nemen: je kunt met laag water langs het wad slenteren,  lekker over het strand struinen, via het kronkelpad door het bos wandelen, het baken bij de Kobbeduinen bekijken…

Klik voor een overzicht van alle plekken waar je virtueel kunt wandelen op Schiermonnikoog eerst hier om naar de juiste pagina in Google Maps te gaan. Klik vervolgens rechts onderaan op het gele poppetje en daarna op een van blauwe lijnen op de kaart: daar kan je virtueel wandelen.
(Dit laatste werkt alleen op de computer, niet op je smarphone of tablet).

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden