Kleine beestjes

Een leuke ontdekkingstocht voor jong en oud. Eerst gaan we op zoek naar wat er allemaal rondkruipt in de bomen, de struiken en het gras. Daarna gaan we waterbeestjes vangen. Voor materialen wordt gezorgd.

Bosgeheimen voor kleuters

Deze excursie is speciaal voor kleuters. We maken een avontuurlijke tocht door het bos. Onderweg doen we allerlei leuke ontdekkingen en maken we kennis met een aantal bosbewoners. We eindigen op het Hazeweitje.

Wadexcursie

Op het eerste gezicht lijkt het wad een lege, stinkende modderboel. Maar als je beter kijkt zie je dat de wadbodem vol leven zit. Loop mee over de bodem van de zee en maak kennis met de zeeduizendpoot, de garnaal en de kokkel, in één van Europa’s meeste bijzondere natuurgebieden.

Jutterstocht

Samen gaan we op zoek naar wat de zee heeft achtergelaten op het strand. Dit is altijd weer een spannende excursie, want van tevoren weet je niet wat je zult vinden – een fossiele schelp, een eikapsel of een zeedruif. Na afloop mogen je vondsten mee naar huis.

Duinsafari

Schiermonnikoog heeft een prachtig duingebied. Er zijn veel duinvalleien met bijzondere bloemen en zeldzame planten. Maar als we niks zouden doen, zouden die duinen in rap tempo volledig dichtgroeien… Daarom zijn er de afgelopen jaren grote grazers geïntroduceerd in de duinen; ze helpen de boswachters om de duinen open te houden.

Tijdens deze struintocht in het duingebied gaan we op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

Avond-tuur

Ontdek de geheimen van de schemering, samen met de zachtaardige Schemerschim. Deze bijzondere ontdekkingstocht is bedoeld voor nieuwsgierige kinderen tussen 6 en 11 jaar. Ouders die niet alleen thuis durven blijven, mogen ook mee.

Algemene informatie

 • prijzen: volwassenen € 10,- | kinderen t/m 12 jaar € 5,-
 • prijzen avondexcursies: volwassenen € 12,50 | kinderen t/m 12 jaar € 6,25
 • leden van Natuurmonumenten / OERRR krijgen 30% korting
 • de excursies duren ongeveer 2 uur
 • bij Het Baken zijn verrekijkers te huur
 • bij natuurexcursies zijn laarzen en verrekijkers inbegrepen in de prijs
 • honden kunnen niet mee
 • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
 • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
 • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender (daar kan je ook meteen kaartjes kopen)
 • kaartjes zijn ook te koop bij informatiecentrum Het Baken

Groepsexcursie

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op.

Alle seizoenen

We hebben excursies in alle seizoen, of het nou zomer, herfst, winter of voorjaar is.

Doe-het-zelf-activiteiten

Naast excursies met gids hebben we ook een groot aantal activiteiten die je zelf kunt doen. Zo hebben we de WADDEN excursie-kit van de Waddenvereniging, doe-het-zelf-natuuractiviteiten voor gezinnen op het strand en rond de Westerplas, de enige echte Schiermonnikoog Bingo, en nog veel meer. Kom langs bij informatiecentrum Het Baken en kies de activiteit die bij je past!

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden