Versterking beleving van duisternis

Lichtvervuiling neemt in Nederland steeds meer toe. Als er niks gebeurt, is het over 25 jaar nergens in Europa nog mogelijk de Melkweg te zien. Een van de weinige plekken waar de donkerte nog echt kan worden ervaren, is het Werelderfgoed Waddenzee. Daarom hebben de initiatiefnemers van het project Donkerte van de Wadden de handen ineengeslagen en zich ingezet om nieuwe ervaringen te bieden waarbij duisternis de hoofdrol speelt. Met de beleving van de donkerte willen ze duurzaam toerisme stimuleren.
Om deze ambitie te verwezenlijken worden het hele jaar activiteiten en beleefmomenten op zowel de eilanden als het vasteland georganiseerd. Zo wordt onder de noemer Nacht van het Wad uiteenlopende nachtactiviteiten gegeven: nachtwandelingen en avondwadexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops.

Donkerte op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog hebben we hard gewerkt aan de realisatie van het project Donkerte op Schiermonnikoog. In het kader van dit project zijn verschillende initiatieven genomen om de donkerte op ons eiland nog wat meer in het maanlicht te zetten.

Grote beer

Op het terrein van de speelnatuur van OERRR is een prachtig klimobject verrezen: de Grote Beer. Overdag kan hierin naar hartenlust worden geklauterd en als het donker is geworden, kun je lekker in een van de netten gaan liggen en naar de sterren kijken. In de buurt vind je verschillende nachtplanten, zoals teunisbloem en kamperfoelie. Ga ook eens op zoek naar de vijf tegels waarop diverse nachtthema’s worden uitgelicht. En kun jij misschien de poolster vinden?

Bakfiets

Speciaal voor het sterrenkijken is een unieke bakfiets ontworpen. Aan boord bevinden zich niet alleen een heuse sterrenkijktelescoop, maar ook vijftien stretchers, zodat deelnemers op een comfortabele manier hun blik op de sterrenhemel kunnen richten. En als het onverhoopt bewolkt weer is, kan op een scherm worden gekeken naar fraaie beelden van sterren en planeten.

Vleermuizen

Een derde thema dat aandacht heeft gekregen, zijn de vleermuizen op het eiland. Er zijn meer vleermuiskasten opgehangen en we hebben een extra batdetector aangeschaft, waarmee vleermuissignalen kunnen worden opgevangen en omgezet in voor ons waarneembaar geluid.

Kaarten van OERRR

Met de drie OERRR-kaarten die Natuurmonumenten heeft laten ontworpen voor het project kom je van alles te weten over de nacht op Schiermonnikoog. Ga op zoek naar nachtvlinders, ontdek dieren in de sterrenhemel en kijk naar sterren met de sterrenkaart winter. De kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij informatiecentrum Het Baken.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar het donker op Schiermonnikoog? Ga dan eens mee met een avondwandeling of een sterrenexcursie. Het precieze excursieprogramma vind je in onze activiteitenkalender. Aan de balie van informatiecentrum Het Baken is ook meer informatie verkrijgbaar. Vraag bijvoorbeeld naar de gratis nachtkaart van Schiermonnikoog en de kaarten van OERRR.

Donkerte van de Wadden is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland en Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Daarnaast zijn veel lokaal organisaties en ondernemers betrokken.

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden