Ga mee met een van onze avontuurlijke natuurexcursies! Ervaren gidsen en boswachters van Natuurmonumenten begeleiden de tochten.  Een excursie duurt ongeveer anderhalf uur.

Je kunt ook zelf op pad met een doe-het-zelf-activiteit.

Insecten en andere kleine beestjes

Weet jij hoe je een wants kunt herkennen? Heb je weleens gehoord van het elzenhaantje of het bootsmannetje? En wist je dat bijna alle mieren, wespen en bijen vrouwtjes zijn? Het komt allemaal aan bod tijdens deze leuke schoolexcursie. Eerst gaan we op zoek naar wat er allemaal rondkruipt in de bomen, de struiken en het gras. Daarna gaan we waterbeestjes vangen in een nabijgelegen poeltje.
Bovenbouw BO

Broedvogelexcursie

Broedvogels hebben rust nodig. Bij rumoer verlaten ze de nesten en dan koelen de eieren af. Daarom is het gebied achter de Kobbeduinen van 15 april tot en met 15 juli afgesloten. Onder leiding van de boswachter van Natuurmonumenten kun je toch het broedseizoen van dichtbij beleven en op kraamvisite gaan bij de meeuwenkolonie.
bovenbouw BO, onderbouw en bovenbouw VO

Duinsafari

Tijdens de duinsafari gaan we op avontuur in het duingebied waar de grote grazers wonen. De leerlingen gaan op zoek naar sporen van de verschillende grazers en horen waarom we de grazers op Schiermonnikoog zo hard nodig hebben. Onderweg komen we onder andere langs een grote stuifkuil en zie we bijzondere duinplanten. En wie weet komen we de Sayaguesarunderen of de Exmoorpony’s zelf ook wel tegen!
Bovenbouw BO

Wadexcursie

Op het eerste gezicht lijkt het wad een stinkende moddervlakte. Maar wie even verder kijkt, ontdekt dat de wadbodem boordevol leven zit: wormen, garnalen, schelpen en nog veel meer. We nemen jullie mee op een glibberige tocht over de bodem van de zee.
bovenbouw BO, onderbouw en bovenbouw VO

Jutterstocht

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost…
bovenbouw BO en onderbouw VO

Vogels kijken

Wat vliegt daar en wat fluit daar? Per fiets doorkruisen we de verschillende landschappen van het eiland, met elk zijn eigen soorten vogels. Weidevogels in de polder, lepelaars bij de Westerplas en steltlopertjes op het wad. We gaan niet alleen kijken en luisteren, maar de leerlingen krijgen ook opdrachten om zelf aan de slag te gaan.
bovenbouw BO en onderbouw VO

Om de West

Aan de westkant van het eiland liggen allerlei verschillende landschappen dicht bij elkaar: het wad natuurlijk, de kwelder en de duinen met hun bijzondere planten en de Westerplas waar altijd veel vogels te zien zijn. Genoeg te vertellen en te beleven dus! Deze excursie kan zowel te voet als op de fiets.
bovenbouw BO, onderbouw en bovenbouw VO

Verdiepend wadprogramma

Het verdiepend wadprogramma is een gevarieerd veldwerkprogramma dat zich zowel buiten op het wad als binnen in informatiecentrum Het Baken afspeelt.

Tijdens de wadexursie ervaren de leerlingen het ‘wadgevoel’ en verdiepen ze zich in de ecologie van de Waddenzee.  Met wadgreep, garnalennetje en sedimentatiebuis gaan ze op onderzoek uit. Tijdens het practicum in Het Baken onderzoeken de leerlingen de meegebrachte monsters en bereiden ze een presentatie voor over een aantal van de pas ontdekte wadbewoners.
Vanaf klas 3 VO

Excursie op maat

In overleg zijn ook andere excursies mogelijk, bijvoorbeeld een excursie ecologie voor leerlingen van het voortgezet onderwijs met biologie in hun pakket.

 

Kosten en Reserveren

Basisscholen en scholen voor Voortgezet Onderwijs betalen het speciale scholentarief van € 80,- per gids. Per gids kunnen maximaal 25 personen mee, inclusief docenten. Voor de duinsafari en vogelexcursie geldt een maximum van 15 personen per gids.

Voor meer informatie over een van bovenstaande activiteiten of om te reserveren kun je ons een e-mail sturen of bellen naar 0519-531233. Onze voorkeur gaat uit naar email.

 

Achtergrondinformatie

Op www.waddenzeeschool.nl en  www.wereldwad.nl vind je inspirerend lesmateriaal ter voorbereiding op je schoolreis naar de Wadden.
Elders op deze website vind je veel achtergrondinformatie, onder andere over de natuur, het ontstaan en de cultuurhistorie van Schiermonnikoog.

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden