Vogelwandeling

Wat vliegt daar en wat fluit daar? Te voet doorkruisen we de verschillende landschappen van het eiland, met elk zijn eigen soorten vogels. Eenden op de Westerplas, ganzen in de polder en steltlopertjes op het wad. En wat dacht je van de kbv’tjes die je overal wel kunt zien? Wat dat precies inhoudt, ontdek je tijdens de vogelwandeling.

Bosbaden

Dompel je onder in de natuur en neem een bosbad samen met de boswachter!

Tijdens deze tocht vertragen we ons tempo en verkennen we de natuur met al onze zintuigen. We laten ons verwonderen en verrassen door alles wat het bos en de duinen ons al voelend, luisterend, proevend en ruikend bieden.

Bosbaden is bedacht in Japan, maar eigenlijk weet iedereen die regelmatig de natuur in gaat al lang dat je er ook tot rust kunt komen. Natuur helpt namelijk bij vermindering van stress en versterkt het immuunsysteem. Tijdens deze excursie hoor je er meer over én ondervind je het zelf.

Jutterstocht

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost…

Winterwad

Goed ingepakt en op laarzen kun je ook in de winter prima het wad op. Honderd jaar geleden werden er zelfs wadloop-ijstochten over het ijs van en naar het eiland aangeboden! Tijdens deze excursie loop je vanaf de Jachthaven een stuk op het wad. Onderweg vertelt de gids hoe de vele dieren van de Waddenzee de winterkou trotseren. Welke dieren trekken weg in de winter, en welke kunnen we nog vinden? Ga mee met deze bijzondere tocht en ervaar het wad in de winter.

Duin-en-boswandeling

Afwisseling is het sleutelwoord tijdens deze kennismaking met de duinen en bossen ten noordoosten van het dorp. Jongere en oudere duinen, naald- en loofbos, natte en droge gebieden. Ontdek de rijke planten- en dierenwereld van Schiermonnikoog en luister naar verhalen over een Duitse graaf, noord- en zuidhellingen, heksenbezems, konijnen, hazen en nog veel meer.

Sterrenwandeling

Schiermonnikoog is uitgeroepen tot de donkerste plek van Nederland. Tijdens de sterrenwandeling kom je van alles te weten over sterren en planeten, de maan, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen. Bij helder weer besteden we uiteraard veel aandacht aan de sterrenbeelden die op dat moment te zien zijn, maar ook bij bewolkt weer is deze wandeling door de duisternis beslist de moeite waard.

Avondwandeling

Wandel mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de ‘brandende’ vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van het eiland en de avondlijke natuur.

Algemene informatie

 • prijzen: volwassenen € 10,- | kinderen t/m 12 jaar € 5,-
 • prijzen avondexcursies: volwassenen € 12,50 | kinderen t/m 12 jaar € 6,25
 • leden van Natuurmonumenten / OERRR krijgen 30% korting
 • de excursies duren ongeveer 2 uur
 • bij Het Baken zijn verrekijkers te huur
 • bij natuurexcursies zijn laarzen en verrekijkers inbegrepen in de prijs
 • honden kunnen niet mee
 • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
 • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
 • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender (daar kun je ook meteen kaartjes kopen)
 • kaartjes zijn ook te koop bij informatiecentrum Het Baken

Groepsexcursie

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op.

Alle seizoenen

We hebben natuurlijk ook excursies in de lente, de zomer en de herfst. In de schoolvakanties hebben we leuke activiteiten om met het hele gezin te doen.

Doe-het-zelf-activiteiten

Naast excursies met gids hebben we ook een groot aantal activiteiten die je zelf kunt doen. Zo hebben we de WADDEN excursie-kit van de Waddenvereniging, doe-het-zelf-natuuractiviteiten voor gezinnen op het strand en rond de Westerplas, de enige echte Schiermonnikoog Bingo, en nog veel meer. Kom langs bij informatiecentrum Het Baken en kies de activiteit die bij je past!

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden