Alle natuurspeurtochten zijn verkrijgbaar bij informatiecentrum Het Baken.

Schier Explorer

Schier Explorer is een spannende GPS-speurtocht door het Nationaal Park voor avontuurlijke kinderen en ouders. Met de GPS in de hand ga je op zoek naar capsules die verborgen zijn in de verschillende landschappen. Bij iedere vindplek kun je ook nog een experiment uitvoeren. De experimenten staan in een boekje met veel leuke weetjes over de bijzondere planten en dieren van Schiermonnikoog. De tocht is bedoeld voor jongeren vanaf ongeveer 10 jaar.

Naar het Strand

Ga met je eigen familie op jutterstocht! Onderweg doe je allerlei leuke opdrachten waardoor je spelenderwijs van alles ontdekt over de natuur op het strand. Je krijgt je eigen netje en met de nodige zoekkaarten probeer je te achterhalen wat je hebt gevangen. Ook leer je van alles over eb en vloed en de wind én maak je je eigen kunstwerk.

Speelnatuur kreukelkaart

Als echte avonturier speel je natuurlijk het liefst buiten. Op de speelnatuur kreukelkaart vind je de beste speelplekken van het eiland. Volg de speelnatuurroute en ga op ontdekkingstocht tussen speelbos en Berkenplas. Ontdek de mooiste klimbomen, bouw je eigen hutten in het bos, kruip over en onder gigantische boomstammen, vang insecten met je loeppotje, loop het heksenbos in en ga op zoek naar de magische wensboom. De kreukelkaart prop je zonder te vouwen in je zak.

De zeven schatten van Schiermonnikoog

Speciaal voor gezinnen met kinderen is er De zeven schatten van Schiermonnikoog, een houten schatkistje met daarin een spannende speurtocht over het eiland. Op zeven plekken moet een ‘schat’ worden verzameld. Zo ontdek je spelenderwijs van alles over de natuur in het Nationaal Park Schiermonnikoog. En als je schatkist vol is, krijg je als schatzoeker ook nog een klein aandenken bij informatiecentrum Het Baken!

De reis van Sake de Slak

Sake de Slak is al heel oud en kan geen lange tochten meer maken. Martje de Mier gaat op zoek naar een paar mooie natuurvondsten om Sake te herinneren aan een reis die hij lang geleden heeft gemaakt door de duinen en over het strand. Help jij Martje mee bij haar spannende speurtocht? Je krijgt een routeboekje mee, een zakje om je vondsten in te verzamelen en een echt vergrootglas om mee te speuren.

Deze leuke activiteit is bedoeld voor kinderen van 4 tot 10 jaar en hun ouders.

Om de West

Tijdens deze doe-het-zelf-excursie maak je met je eigen gezin een mooie tocht om de West. Je start bij de bank van Banck en fietst vandaar om de Westerplas. Onderweg proef je eetbare kwelderplanten en kijk je met je nieuwe verrekijker naar de vogels in de Westerplas. Ook krijg je te zien hoe dit gedeelte van het eiland er 100 jaar geleden uit zag (en dat was heel anders dan nu!)

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden