Met een prachtige trekvogelposter zetten Werelderfgoed Waddenzee en zes nationale parken langs de Nederlandse kusten de vogeltrek in de kijker. De poster vertelt het fascinerende verhaal van de jaarlijkse trek van tientallen miljoen vogels langs Nederland. Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken Oosterschelde, NLDelta, Nieuw Land, Duinen van Texel, Lauwersmeer en Schiermonnikoog en Werelderfgoed Waddenzee, iconen van de Nederlandse Deltanatuur waar heel veel van deze trekvogels te zien zijn. De poster is vanaf 15 april verkrijgbaar.

Zo sterk als de zwakste schakel

De vogeltrek. Misschien wel één van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden trekvogels over de aarde van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden en weer terug. Ze vliegen honderden kilometers aan één stuk en trotseren onderweg vele gevaren. Ons land ligt precies op een belangrijk knooppunt middenin de Oost-Atlantische trekroute. Jaarlijks komen hier ruim driehonderd verschillende soorten trekvogels langs. Op de hele route moeten voldoende veilige en voedselrijke wegrestaurants zijn. De route is zo sterk als de zwakste schakel.

Trekvogelposter gratis verkrijgbaar

Janneke van Montfort van het Nationale Parken bureau: “We willen graag dat het bijzondere verhaal van de vogeltrek en de rol die de Nederlandse nationale parken daarin spelen, bekend wordt bij de mensen. Want ‘bekend maakt bemind’. Daarom zijn zes nationale parken en Werelderfgoed Waddenzee de samenwerking aangegaan om deze bijzondere rijkdom onder de aandacht te brengen; een trekvogelposter voor jong en oud.”

 

De poster is niet alleen mooi voor aan de muur, maar geeft ook een inkijkje in de internationale trekroutes van elf iconische trekvogels die Nederland elk jaar bezoeken. Bezoekers kunnen de trekvogelposter gratis ophalen in de bezoekerscentra van de nationale parken en bij de diverse  gastheren. Op Schiermonnikoog is de trekvogelposter verkrijgbaar bij informateicentrum Het Baken.

Voorjaarstrek

Boswachter Erik Jansen: “Hier op Schiermonnikoog zijn april en mei dé maanden voor de voorjaarstrek. Niet alleen komen alle broedvogels die in het zuiden overwinteren één voor één terug, er is in deze maanden ook heel veel doortrek. Vogels die ten zuiden van ons overwinteren en naar het hoge noorden vliegen om te broeden, maken massaal een tussenstop in het Waddengebied. En dan is het ook nog eens zo dat veel wintergasten nog niet vertrokken zijn naar hun broedgebieden in Siberië of Groenland. Zo zijn er in deze tijd van het jaar extra veel vogelsoorten tegelijk op het eiland aanwezig.”

Trekvogels in het echt zien?

De nationale parken langs de Nederlandse kusten bieden veilige ‘havens’ voor trekvogels. Trekvogels zijn vooral in het voor- en najaar te bewonderen. Op onze trekvogelpagina kun je vinden waar je precies moet zijn én wanneer er excursies worden georganiseerd. Vergeet je verrekijker niet!