Containerramp blijft gemoederen eilanders bezighouden

Op 19 maart kwamen bewoners van Schiermonnikoog bij elkaar om terug te blikken op de containerramp en vooruit te kijken naar wat we ervan kunnen leren. Met een opkomst van ongeveer zeventig mensen is het wel duidelijk dat bewoners van Schiermonnikoog zich nog betrokken voelen bij de containerramp. ‘Het was een vrij informele avond met veel ruimte voor vragen en discussie. Dat was ook de bedoeling’, zei Arjan Berkhuysen, voorzitter van het Overlegorgaan van Nationaal Park Schiermonnikoog, de organisatoren van de avond. ‘We hadden drie mensen gevraagd een aftrap te doen en daarna gezamenlijk besproken wat er nog beter zou kunnen in de toekomst’.

 

Volgens Berkhuysen is er op Schiermonnikoog bij het ruimen heel veel goed gegaan. ‘Eilanders, badgasten en de mensen van het incidententeam, iedereen heeft ontzettend z’n best gedaan, en dat was gewoon prachtig om te zien. Als een geoliede machine is er door honderden mensen een ongelooflijke prestatie geleverd. De avond was dan ook een soort applaus voor iedereen’. Natuurlijk werden er ook nog wel verbeterpunten gezien.

 

Marten Ridder vertelde tijdens de avond dat er 21 containers met afval zijn afgevoerd, in totaal 267 ton. Jorien Bakker van Rijksuniversiteit Groningen vertelde dat onderzoeken naar gevolgen van plastic in de natuur nu pas echt op gang komen. De vraag die bij velen bleef hangen was een maatschappelijke, zoals verwoord door spreker Alwin van Beem: ‘hoe lang gaan we nog door met het vervoeren van zoveel relatief goedkope rommel’. Opvallend was dat er in de zaal breed gedragen steun was voor maatregelen die het vervoer van spullen duurder zullen maken, bijvoorbeeld het omvaren via een diepere vaargeul voor grote schepen. Dat zijn zaken die in Den Haag of zelfs internationaal moeten worden opgepakt.

 

Burgemeester Ineke van Gent vertelde wat er momenteel nog aan onderzoeken loopt en waar overheden aan de wal verder nog verschil kunnen maken. Zo zou het goed zijn dat de incidentenbestrijding bij dergelijke grote rampen nog sneller effectief kunnen worden aangepakt als zij in dezelfde categorie gaan vallen als een olieramp. Dergelijke punten worden door haar en anderen van het Waddengebied ingebracht tijdens een rondetafelgesprek over de containerramp dat staat gepland op 10 april in de Tweede Kamer.

 

Vanuit de zaal werd nog geopperd of er in de toekomst nog meer gebruik zou kunnen worden gemaakt van organisaties die al veel met vrijwilligers doen, zodat die kunnen worden ingezet om mensen die van de wal komen om te helpen door te verwijzen. Ook werd voorgesteld om bij het strand nog containers te laten staan waar mensen geraapte troep in kunnen doen, hetgeen de gemeente inderdaad al had gepland.

 

Het Nationaal Park Schiermonnikoog zal de geluiden van de avond meenemen en proberen te voorkomen dat de lessen niet wegzakken als de containerramp in de rest van Nederland alweer is vergeten. Op 4 april is een publieksavond gepland van het Nationaal Park, als voorbereiding op de bijeenkomst van het Overlegorgaan op 18 april. Er zal dan ook nog een korte update over de lopende zaken rond de containerramp worden gegeven.