IVN Trektocht

Pak je rugzak, strik je wandelschoenen of stap op je fiets, vergeet je verrekijker niet en trek zelf de natuur in! Door heel Nederland kan je inmiddels IVN Trektochten doen, die je dwars door de mooiste natuurgebieden leiden. De meest noordelijke IVN Trektocht neemt je mee door twee Nationale Parken: Lauwersmeer en Schiermonnikoog.

Het verhaal: ‘Zout als erfenis’

De trektocht volgt de reis van Hilko, die op zoek gaat naar de verhalen van zijn voorouders. Hilko is een jongeman die net als de voorgaande generaties op de visafslag werkt. Hij twijfelt aan zijn roeping: is dit waar hij moet zijn? De twijfel wordt versterkt door nachtmerries die hem behalve met een onbehaaglijk gevoel ook met een eigenaardige zoute smaak in zijn mond achterlaten. Waar komt dit toch vandaan?

Deze innerlijke zoektocht mondt uit in een reis door de Nationale Parken, waarin Hilko op zoek gaat naar de betekenis van zijn dromen en naar een nieuwe weg.

Het meer, het wad, het eiland

Je verkent eerst het weidse en unieke Lauwersland met een fietstocht die je rond het hele Lauwersmeer brengt. In dit vogelparadijs op vroegere zeebodem wisselen prachtige natuur en eeuwige vergezichten elkaar af. En naarmate je verder van de zee verwijderd raakt, kom je op steeds ouder land, met steeds meer cultuurhistorie. Leer over de visserij door de eeuwen heen in Zoutkamp en breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Visserijmuseum.

Na het rondje Lauwersmeer kom je terug bij het wad, dat mensen blijft betoveren met zijn altijd bewegende water, wisselende luchten, geuren en geluiden, vogels en schepen. Vervolgens pak je de boot, op naar het eiland.

Schiermonnikoog is één van de meest wilde plekken van Nederland. Het eiland is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. Nog altijd is de natuur hier voortdurend in beweging. Laat je fascineren door dit wonderlijke eiland!

Vertragen en natuur écht beleven

Alle IVN Trektochten zijn gericht op vertraging van ons dagelijkse ritme: natuur werkelijk beleven en onderweg de tijd nemen om de omgeving écht in je op te nemen.

Zo luister je onderweg op verschillende locaties naar een audioverhaal, dat de rode draad spant tussen natuur, historie en cultuur. Met zorgvuldig gekozen routes, weg van de gebaande paden, beleef je alle karakters van het gebied. Overnachten doe je middenin de natuur bij betrokken Gastheren en Gastvrouwen van het Landschap.

Meer informatie en boeken

Meer informatie vind je op de website van IVN. Je kunt het routeboekje met een sfeerimpressie downloaden en je vindt er informatie over hoe je de Trektocht geheel naar jouw wensen kunt boeken.

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden