Natuurspeurtochten

Om de West en Naar het strand

Speciaal voor de zomer van 2020 heeft het bezoekerscentrum twee nieuwe doe-het-zelf-activiteiten voor gezinnen ontwikkeld. Je maakt met je eigen gezin een mooie tocht en doet onderweg allerlei leuke opdrachten waardoor je spelenderwijs van alles ontdekt over de natuur. Er zijn twee varianten. 

De tocht ‘Om de West’ voert je om de Westerplas. Onderweg proef je eetbare kwelderplanten, kijk je naar de vogels in de Westerplas en stel je je voor hoe dit gedeelte van het eiland er 100 jaar geleden uit zag.

De opdrachten van 'naar het strand' doe je natuurlijk op het strand. Je krijgt je eigen netje en met de nodige zoekkaarten probeer je te achterhalen wat je hebt gevangen. Ook leer je van alles over eb en vloed en de wind én maak je je eigen kunstwerk.

 

 

Speelnatuur kreukelkaart

Als echte avonturier speel je natuurlijk het liefst buiten. Op de speelnatuur kreukelkaart vind je de beste speelplekken van het eiland. Volg de speelnatuurroute en ga op ontdekkingstocht tussen speelbos en Berkenplas. Ontdek de mooiste klimbomen, bouw je eigen hutten in het bos, kruip over en onder gigantische boomstammen, vang insecten met je loeppotje, loop het heksenbos in en ga op zoek naar de magische wensboom. De kreukelkaart prop je zonder te vouwen in je zak.

 

De zeven schatten van Schiermonnikoog

Speciaal voor gezinnen met kinderen is er De zeven schatten van Schiermonnikoog, een houten schatkistje met daarin een spannende speurtocht over het eiland. Op zeven plekken moet een ‘schat’ worden verzameld. Zo ontdek je spelenderwijs van alles over de natuur in het Nationaal Park Schiermonnikoog. En als je schatkist vol is, krijg je als schatzoeker ook nog een klein aandenken bij het bezoekerscentrum!


De reis van Sake de Slak

Sake de Slak is al heel oud en kan geen lange tochten meer maken. Martje de Mier gaat op zoek naar een paar mooie natuurvondsten om Sake te herinneren aan een reis die hij lang geleden heeft gemaakt door de duinen en over het strand. Help jij Martje mee bij haar spannende speurtocht? Je krijgt een routeboekje mee, een zakje om je vondsten in te verzamelen en een echt vergrootglas om mee te speuren.

Deze leuke activiteit voor kinderen van 4 tot 10 jaar en hun ouders is verkrijgbaar bij de balie van het bezoekerscentrum.

 

Schier Explorer

Schier Explorer is een spannende GPS-speurtocht door het Nationaal Park voor avontuurlijke kinderen en ouders. Met de GPS in de hand ga je op zoek naar capsules die verborgen zijn in de verschillende landschappen. Bij iedere vindplek kun je ook nog een experiment uitvoeren. De experimenten staan in een boekje met veel leuke weetjes over de bijzondere planten en dieren van Schiermonnikoog. De tocht is bedoeld voor jongeren vanaf ongeveer 10 jaar en kost € 12,-.