Leuk dat je meegaat op avontuur langs de rauwe randen van Schiermonnikoog! We gaan op expeditie over het eindeloze strand, door de verlaten kwelders en op zoek naar de strandpalen die als trouwe wachters op het eiland staan. De tocht zal een aantal uur van de dag in beslag nemen en we gaan plekken zien die door de elementen elke dag weer anders zijn. Omdat de tocht als relatief pittig gezien kan worden is een gemiddelde conditie vereist. De minimale leeftijdsgrens is daarom ook 14 jaar. Heb je last van lichamelijke ongemakken of medische klachten? Laat het van tevoren weten.

Wat gaan we doen?

Vanaf de boot kan je met de bus of taxi naar het dorp. We ontmoeten rond 11:00 uur bij Soepboer Fietsverhuur (Paaslandweg 1) om de fietsen op te halen en deze goed in te stellen. Daarna volgt een kleine uitleg over hoe de fatbikes goed te gebruiken en waar de tocht precies heen gaat en dan kan het avontuur beginnen! Aan de oostkant van het eiland maken we een stop voor de lunch met een heerlijk kop koffie of thee. Tegen 15:00 zijn we terug in het dorp en sluiten we de dag af met een verdiende koude versnapering. Koffie en versnapering zitten bij het avontuur in. De lunch is voor eigen rekening. Zorg dat je alles van tevoren bij je hebt want er is geen tijd om iets in de supermarkt aan te schaffen voor we vertrekken als je van de boot komt.

Omdat we naar de ruige kant van het eiland gaan is het goed om een aantal zaken mee te nemen zodat we goed voorbereid het avontuur te gemoed gaan. Hieronder vind je een lijst van spullen die belangrijk zijn om naast de lunch in je rugzak mee te nemen.

Zonnig / warm weer:
– Zonnebril
– Hoed/pet
– Zonnebrand creme
– Antimuggen spray
– Vest met lange mouwen en broek (tegen de bijtende insecten op de kwelders)
– Genoeg water (minimaal 2 liter)

Nat weer:
– Regenkleding
– Waterdichte schoenen (laarzen zijn ietwat onhandig maar kunnen wel)
– Jack/trui die sowieso droog blijft (bijvoorbeeld in een plastic zak in je tas)

Koud weer: (draag zo mogelijk laagjes)
– Shawl
– Handschoenen
– Muts
– (Ademend) windjack

We zitten het grootste gedeelte van de dag op de fiets. Als je een fietsbroek met zeem hebt, is het handig om deze aan te doen, net zoals fietshandschoenen. Qua kleding is de vuistregel, in laagjes werken. Een lange broek (evenals lange mouwen) kan ook in warm weer handig zijn tegen allerlei vliegende beestjes die op de kwelders leven, onderschat dit niet! Goede kleding die bij het weer past is belangrijk, de oostkant van het eiland is een ruige plek waar het weer snel om kan slaan. Check hier de avond van tevoren wat voor weer het gaat worden en pas je kleding daarop aan. Bij extreme weersomstandigheden gaat de tocht dan ook niet door; dit wordt van tevoren bekend gemaakt.

Voor een deel fietsen we door het Nationaal Park Schiermonnikoog, dat tevens broedgebied is voor vele vogels. Dit is een belangrijk stuk Nederland, en daarom is niet toegestaan van alles te plukken en/of mee te nemen, afval achter te laten of dingen kapot te maken. Deze reis maken we met respect naar de natuur.

Wil je de informatie nog eens rustig nalezen, dan kun je deze hier downloaden.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben? Laat het voortijdig weten!

Groeten en tot snel!

Erwin Zantinga / info@fatbiketoursschiermonnikoog.nl

Beleef schiermonnikoog

Ga mee met één van onze enthousiaste gidsen
Activiteitenkalender

Praat mee over het Nationaal Park

Aanmelden