Haas (Lepus europaeus), Hazen (Leporidae), Haasachtigen (Lagomorpha), Zoogdieren (Mammalia), fauna, zoogdier -

Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de eerst bomen staan in bloei, de hazen dartelen door de wei en de vogels zingen honderduit.

Door de coronacrisis hebben veel mensen de natuur herontdekt. Ook nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien we dat het druk blijft in de natuur. De toegenomen drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Daarom vragen de boswachters van Natuurmonumenten samen met hun collega’s van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL en Staatsbosbeheer aan bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Natuurlijk is iedereen van harte welkom in de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog, maar het is goed te bedenken dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar. Natuurgebieden zijn dan vol met broedende, parende en barende dieren en nieuwe, groeiende planten. Helaas zien we nog te vaak honden loslopen waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden. Daarom is het juist nu extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.

Kortom: geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect.