Doe mee aan de Schelpenteldag! Op zaterdag 25 maart gaan in heel Nederland mensen het strand op om schelpen te tellen. De resultaten van de telling worden gebruikt door wetenschappers om een goed beeld te krijgen van de schelpen op het strand én in de zee.
Ook België en Frankrijk doen mee aan deze grote schelpenteldag. Zo krijgen we een beeld van maar liefst 400 km Noordzeekust. Meer informatie over de landelijke  Schelpenteldag vind je hier.

Natuurlijk doet Nationaal Park Schiermonnikoog mee aan de schelpenteldag. Je kunt mee op 25 maart met de excursie ‘wat schelpen ons vertellen’ van de Witte Haas, je kunt samen met de gidsen van Wadexpedities.nl met de Balgexpres naar de oostpunt van het eiland, of je kunt je eigen telformulier en schelpenzoekkaart ophalen bij informatiecentrum Het Baken en zelf aan de slag gaan.

Programma

Hele dag – Zelf meedoen aan de telling

Bij informatiecentrum Het Baken kun je een telformulier en een schelpenzoekkaart komen ophalen. Kies je moment (tip: rond laag water zijn er meer schelpen te vinden), kies je favoriete stukje strand, en tellen maar! Op het telformulier en de zoekkaart vind je alle info en uitleg die je nodig hebt.

15.00-18.00 – Balgexpres

Samen met de gedreven en ervaren gidsen van Wadexpedities.nl rijd je met de Balgexpres naar de uiterste oostpunt van het eiland. Onderweg krijg je uitleg over schelpen en kun je meedoen aan de telling. We maken gebruik van de actieradius van de Balgexpres om een groot gedeelte van het strand mee te pakken. Voor telformulieren en zoekkaarten wordt gezorgd en aanmelden kan via deze link.

15.30-17.00 – Excursie ‘wat schelpen ons vertellen’

Eilander natuurgids Folkert Abma vertelt op het strand enkele boeiende schelpenverhalen om in de stemming te komen. Vervolgens ga je aan de slag met de schelpenteldag-methode en je eigen stukje strand afzoeken. De schelpenzoekkaarten helpen je om de gevonden schelpen te determineren. Uiteindelijk worden de schelpen gezamenlijk uitgeteld en worden de vondsten besproken. Deelname is gratis. Aanmelden is wel nodig en kan via deze link.