Als de kat van huis is…

 

Een van onze meest populaire huisdieren, de huiskat, heeft wereldwijd dramatische ecologische effecten. Alleen al in Nederland worden jaarlijks miljoenen vogels, kleine zoogdieren, reptielen en insecten door vrijlopende katten gedood. Feitelijk zijn deze negatieve effecten al heel lang bekend; in hoeverre zijn ze, in een tijd dat onze biodiversiteit zo enorm onder druk staat, maatschappelijk nog wel geaccepteerd?

Wettelijk gezien mogen katten feitelijk niet eens loslopen in de natuur; ze schaden namelijk de biodiversiteit en dat is strafbaar volgens huidige Europese natuurbeschermingswet. In tegenstelling tot andere huisdieren zoals honden, wordt er echter momenteel niet gehandhaafd op loslopende (huis)katten; het probleem ligt gevoelig en lijkt daarom nauwelijks serieus aangepakt te worden.

 

In dit verhaal schetst Chris de achtergrond, laat hij resultaten van verschillende relevante onderzoeken zien (van o.a. Schiermonnikoog) en gaat hij in op mogelijke oplossingen. Chris Smit is hoogleraar ecologie en natuurbeheer aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

De lezing wordt georganiseerd door de Natuur en Vogelwacht Schiermonnikoog in samenwerking met het Nationaal Park en vindt plaats op dinsdag 22 maart  2022 om 20.30 uur in Hotel van der Werff. De toegang is gratis.