Van 27 januari tot en met 29 januari is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe jij mee?

Hoe werkt het?

Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 27 januari, zaterdag 28 of zondag 29 januari een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
  3. Je telling geef je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 30 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.

Top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling 2022

In 2022 heeft de huismus gewonnen met 453.502 tellingen. Zo won de mus het vijfde jaar op rij. Op plaats twee stond de koolmees en op nummer drie de merel.

Leuk om te weten

  • Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel jouw telling!
  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
  • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • Hulpmiddel: Op Tuinvogels vind je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.
  • Tellen vanaf jouw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf je balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van jouw ’telgrens’ en overleg eventueel met je buren om dubbeltellingen te voorkomen.
  • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan de tellijst (PDF) en print hem.