Najaarsexcursies

Vogels kijken

Wat vliegt daar en wat fluit daar? Per fiets doorkruisen we de verschillende landschappen van het eiland, met elk zijn eigen soorten vogels. Eenden op de Westerplas, ganzen in de polder en steltlopertjes op het wad. En wat dacht je van de kbv'tjes die je overal wel kunt zien? Wat dat precies inhoudt, ontdek je tijdens de vogelexcursie.
vanaf 8 jaar
verrekijker meenemen

 Jutterstocht

 

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost...

Wadexcursie

 

Op het eerste gezicht lijkt het wad een lege, stinkende modderboel. Maar als je beter kijkt zie je dat de wadbodem vol leven zit. Loop mee over de bodem van de zee en maak kennis met de zeeduizendpoot, de garnaal en de kokkel, in één van Europa's meeste bijzondere natuurgebieden.
vanaf 6 jaar
trek laarzen aan en neem een fiets mee
(laarzen zijn ook te leen)

 Paddenstoelenexcursie

 Paddenstoelen zijn het hele jaar door te zien op Schiermonnikoog, maar de meeste zijn toch in de herfst te bewonderen. In de vochtige, koele weken van het najaar staan ze op allerlei plekken in het bos en in de duinen. Ga mee met de boswachter en leer paddenstoelen herkennen aan hun vorm, kleur en geur.

trek goede wandelschoenen aan

 Grazers in de duinen

 

Schiermonnikoog heeft een prachtig duingebied. Er zijn veel duinvalleien met bijzondere bloemen en zeldzame planten. Maar als we niks zouden doen, zouden die duinen in rap tempo volledig dichtgroeien… Daarom zijn er de afgelopen jaren grote grazers geïntroduceerd in de duinen; ze helpen de boswachters om de duinen open te houden.

Tijdens deze struintocht in het duingebied gaan we op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

trek goede wandelschoenen aan

startpunt bunker de Wassermann

 Fietstocht met verhalen

 

Een ontspannen fietstocht langs de mooiste plekken van het eiland. Onderweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland. Met vooral aandacht voor de verhalen achter de bezienswaardigheden.
neem een fiets mee

 Sterren kijken

 Schiermonnikoog is een van de donkerste plekken van Nederland, de ideale plek om sterren te kijken! Richt de blik eens omhoog en luister naar verhalen over sterrenbeelden, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen.

vanaf 8 jaar

trek warme kleding aan, het kan 's avonds flink afkoelen

 

Avondwandeling

 

Wandel mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van het eiland en de avondlijke natuur.

vanaf 12 jaar

trek goede wandelschoenen en warme kleding aan

Algemene informatie

  • prijzen: volwassenen € 10,- | kinderen t/m 12 jaar € 5,- 
  • prijzen avondexcursies: volwassenen € 12,50 | kinderen t/m 12 jaar € 6,25
  • leden van Natuurmonumenten / OERRR krijgen 30% korting
  • de excursies duren ongeveer 2 uur
  • bij Het Baken zijn verrekijkers te huur
  • bij natuurexcursies zijn laarzen  en verrekijkers inbegrepen in de prijs
  • honden kunnen niet mee
  • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
  • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
  • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender

 

 

Groepsexcursie

 

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op, om teleurstelling te voorkomen.