Natuur is belangrijk voor ons allemaal. Dat is niet alleen iets om te weten, maar ook om te voelen. Soms zit het in iets kleins. Een veld wilde bloemen zorgt voor een spontane glimlach, het geluid van kabbelend water geeft je een rustig gevoel. Maar het kan ook groots voelen, bijvoorbeeld als je nadenkt over hoe belangrijk schoon water is. Of het besef dat een boom zorgt voor verkoeling op een warme dag. Op dit soort momenten groeit onze verbinding met de natuur.

Dag van het Nationaal Park

Op vrijdag 24 mei 2024 vieren we de Dag van het Nationaal Park. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland. Het zijn plekken waar je geniet van de mooiste natuur en die een thuis zijn voor bijzondere planten en dieren. We nodigen je uit om te ervaren wat deze natuur met je doet. Dat wij mensen onderdeel zijn van natuur. Dat wij natuur nodig hebben maar andersom ook. Want deze bijzondere plekken blijven niet zomaar bijzonder!

Beleef de nationale parken

Nationale parken zijn er voor jou om de natuur en de daarmee verbonden cultuur te beleven. Van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei organiseren de parken speciaal voor de Dag van het Nationaal Park leuke, educatieve activiteiten en excursies.
In Nationaal Park Schiermonnikoog kun je op vrijdag 24 mei om 15.00 uur mee met een excursie over het wad. Op zondag 26 mei om 11.00 uur nemen we je graag mee om vogels te kijken.

Nationale parken in Nederland

De 21 nationale parken samen laten de grote diversiteit aan natuur in Nederland zien. Van duinen tot riviernatuur en van heide tot veen. Ieder nationaal park met zijn eigen unieke verhaal en magie, verweven met de regionale geschiedenis en cultuur. En samen één groot essentieel ecosysteem voor heel Nederland en daarbuiten.

In onze nationale parken werken bewoners, ondernemers, terreineigenaren, overheden en andere betrokken organisaties samen aan het versterken, leren en laten beleven van natuur en de daarmee verbonden cultuur. Nationale parken activeren, verbinden en inspireren. Zo dragen ze bij aan een leefbare mooie omgeving én aan duurzame oplossingen voor klimaat, biodiversiteit, water en ruimte. Met een gezonde natuur als uitgangspunt. Omdat we geloven in de kracht en de waarde van natuur. Voor iedereen en altijd!

Oorsprong Dag van het Nationaal Park

Het eerste nationaal park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de nationale parken van Europa de ‘Dag van het Nationaal Park’ op deze dag gevierd.