Toolkit 'hoe ruim ik het strand op' van Stichting de Noordzee

Sinds zeven jaar organiseert Stichting de Noordzee in augustus de Boskalis Beach Cleanup Tour. Duizenden vrijwilligers ruimen dan in groepen de hele Noordzeekust op. Ook het Schiermonnikoogse strand wordt elk jaar tijdens deze actie schoongemaakt. 

Dit jaar kan de grootschalige strandopruimactie niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Maar dat wil niet zeggen dat we het strand niet schoon kunnen maken dit jaar! Daarom roepen we iedereen op om tijdens een dagje strand of bij een strandwandeling ook even tijd te nemen om een stukje strand op te ruimen. En natúúrlijk om zelf geen afval op het strand achter te laten. 

 

Afval op het strand en in zee is gevaarlijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren. Ze kunnen het afval aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken. Ook draagt al het afval in zee bij aan de beruchte plastic soep. Op Schiermonnikoog wordt er gelukkig maar weinig afval door gasten op het strand achtergelaten. Maar er spoelt wel heel regelmatig afval aan uit zee. Bijvoorbeeld de restanten van de containerramp van januari 2019…

 

Via de website van Stichting de Noordzee kan je een leuke digitale toolkit downloaden, met veel informatie en handige tips voor als je zelf een stukje strand afvalvrij wilt maken. Je leest er waar je op moet letten tijdens het afval rapen, maar bijvoorbeeld ook wat je juist op het strand kan laten liggen omdat het een biologisch aanspoelsel is.

 

Ga naar www.noordzee.nl/strandopruimen om de digitale toolkit te downloaden.