Sterren kijken met SolarLive

Ook deze zomer kun je weer sterren kijken met SolarLive. Van 5 tot en met 18 augustus verzorgen zij gratis sessies met de zon- en nachttelescoop. Ontdek 's avonds laat de betoverende sterrenhemel op de donkerste plek van Nederland. Overdag kun je door een zontelescoop zien welke fascinerende natuurverschijnselen er zich rondom de zon afspelen.

Solarlive

SolarLive is een non-profit project dat Emiel Veldhuis uit Zwolle al jarenlang uitvoert. Met speciale zon- en nachttelescopen gaat hij op pad om mensen de wondere wereld boven ons te laten zien.

Zontelescopen

SolarLive heeft speciale zontelescopen om op een leuke en veilige manier naar de zon te kijken. De telescoop heeft speciale filters zodat je waterstofwolken langs de zonnerand kunt zien, protuberansen genaamd, en ook zonnevlekken en misschien wel een zonnevlam. Wat dit zijn en hoe ze ontstaan, dat leggen we je graag achter de telescoop uit.

Nachttelescoop

Met de 20cm. Schmidt-Cassegrain telescoop kun je tijdens de sessies niet alleen prachtig de kraters op de maan en de ringen van de planeet Saturnus zien, maar ook mooi gekleurde dubbelsterren en nevels in de Melkweg.

Meteorenzwerm der Perseïden

In augustus kun je ’s avonds ook opmerkelijk meer vallende sterren zien dan in de omringende maanden. De zwerm der Perseïden is dan weer actief met een piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan is er elke minuut wel 1 te zien. Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor. SolarLive neemt een aantal kleine IJzer-Nikkel meteorietjes mee zodat bezoekers ook deze steentjes eens van dichtbij kan zien en aanraken.

Locaties en tijden

  • De sessies met de zon- en nachttelescoop zijn weersafhankelijk. Daarom zullen de data en tijden kort tevoren worden vastgesteld en gepubliceerd op posters in het dorp en op de activiteitenkalender.
  • Locaties zonnetelescoop: Bezoekerscentrum, Strandpaviljoen Paal 3 en Camping Seedune
  • Locaties nachttelescoop: Camping Seedune en donkere plekken buiten het dorp
  • Locatie Meteorenzwerm 12 augustus: Bunker Wassermann of Camping Seedune

Let op de aankondigen op de posters in het dorp of bekijk de activiteitenkalender.