Schatten van de duisternis

Op 25 mei vieren wij de Dag van het Nationaal Park. Op Schiermonnikoog doen we dat door de schatten van de duisternis te 'belichten'. Al enkele jaren worden door het bezoekerscentrum avondexcursies georganiseerd, zoals avondwad, sterren kijken, een avondwandeling en speciaal voor de kinderen avond-tuur! In de zomervakantie staan deze acitiviteiten weer iedere week op het programma.

Om de duisternis zèlf te kunnen beleven hebben we een nachtkaart van het eiland ontwikkeld. Vanaf 25 mei is de nachtkaart te verkrijgen bij het bezoekerscentrum. Ook presenteren we er binnenkort een mini-tentoonstelling over duisternis en kun je in de zomer tijdens de avondwandelingen met onze gids en batdetector mee op zoek naar vleermuizen.

Dag van het Nationaal Park

Sarek National Park in Zweeds Lapland, is het eerste Nationaal Park dat in Europa werd ingesteld. Dit gebeurde op 24 mei 1909. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks de "Dag van het Nationaal Park" in Europa op deze dag gevierd. Dit jaar vindt de 20ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats.

 

Alle 21 Nationale Parken in Nederland doen mee en organiseren speciale activiteiten op of rond 24 mei 2019.  Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer; allemaal op korte afstand van elkaar. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen.

Bij jou in de buurt

De Nationale Parken liggen verspreid over heel Nederland, dus er is er altijd een activiteit bij jou in de buurt.