Op 1 mei opent informatiecentrum Het Baken zijn deuren

Schiermonnikoog krijgt een nieuw startpunt voor de bezoekers. Midden in het dorp opent op 1 mei informatiecentrum Het Baken zijn deuren. De initiatiefnemers (Natuurmonumenten, VVV Schiermonnikoog, Bezoekerscentrum Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog en gemeente Schiermonnikoog) zijn blij dat het informatiecentrum nog voor de start van het zomerseizoen open kan, conform de coronaregels. De officiële openingsfestiviteiten worden nog even uitgesteld.

Alles onder één dak

In Het Baken gaan Natuurmonumenten en VVV Schiermonnikoog op een unieke manier samenwerken. “Eiland promotie, informatie, natuurbescherming en natuurbeleving allemaal in één gebouw. Dat maakt Het Baken echt bijzonder”, aldus Enit Scholtens, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten. “Met dit informatiecentrum geven we duizenden mensen die jaarlijks Schiermonnikoog verkennen, een prachtig startpunt van hun bezoek. Alle informatie over de rijke natuur, recreatie en het ‘eilandgevoel’ vind je nu onder één dak.”
“Het Baken wordt dé plek voor het boeken van (natuur)excursies, activiteiten en accommodaties. Bezoekers kunnen bij ons terecht voor het boeken van zeehonden- en wadlooptochten en van dorpswandelingen tot een jutterstocht. Ook helpen we bij het vinden van een accommodatie” laat Joke Eijer van de VVV Schiermonnikoog weten.

Interactieve expositie over het Nationaal Park en Waddenzee Werelderfgoed 

In het informatiecentrum is een eigentijdse en interactieve expositie ingericht over het Nationaal Park, het Werelderfgoed de Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. In de tentoonstelling sta je oog in oog met een zeehond, worden aankomst en vertrektijden van de internationale trekvogels bijgehouden en bewonder je de sterrenhemel boven het eiland. Niet te missen zijn de grote maquette van het eiland én de informatie over vogels, flora en fauna; Schiermonnikoog is immers een hotspot voor natuurliefhebbers. “Mensen met vragen over de natuur of over het beheer van het Nationaal Park kunnen in het Baken terecht. Onze boswachters gaan graag met ze in gesprek.” aldus Mia Michels, coördinator van Het Baken namens Natuurmonumenten.Natuurlijk is er ook een winkel met Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en uiteraard de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

 

Naast bijdragen van het Waddenfonds, de provincie Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten hebben tal van andere, lokale en regionale sponsors bijgedragen om dit project mogelijk te maken. Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt haar eigen energie op. Het Baken is gebouwd door bouwbedrijf Dijkstra te Schiermonnikoog.

 

Het Baken is open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Het team van Natuurmonumenten en VVV staat met veel expertise en plezier voor u klaar. Want Schiermonnikoog begint bij Het Baken!