Nationaal Park Vuurwerkvrij

Op oudejaarsavond barst het vuurwerkspektakel los in Nederland. Vuurpijlen, fonteinen en  draaiers schieten uit alle kanten de lucht in, vergezeld door de knal van de donderslagen en Chinese rollen.

 

Vuurwerk en natuur gaan helaas niet samen. Van huisdieren is bekend dat ze angstig kunnen reageren op vuurwerk. Hoe wilde dieren op vuurwerk reageren is minder goed bekend. Maar op radarbeelden van het KNMI is elk jaar goed te zien dat vogels er hinder van ondervinden. In paniek en op zoek naar een veilige plek kiezen miljoenen vogels tijdens het oudjaarsvuurwerk het luchtruim. Pas een uur nadat het vuurwerkfeest in Nederland afgelopen is strijken de vogels weer neer. Dat is in de winter, als vogels zuinig moeten omgaan met hun energie een belastende beweging.

 

De afgelopen jaren is het Natuurmonumenten opgevallen dat er steeds meer vuurwerk aangestoken wordt in het natuurgebied op Schiermonnikoog. In het speelbos, de bunkers, bij de strandingangen en midden in de duinen zijn in januari 2020 veel vuurwerkresten door de boswachters van Natuurmonumenten aangetroffen en opgeruimd. Beschadigde bebording, vuilnisbakken en banken zijn ook geconstateerd. Voor Natuurmonumenten gaat het om een behoorlijke kostenpost die veelal niet op de veroorzakers is te verhalen.

 

Nationale Parken zijn stiltegebieden met hoogwaardige natuur. Het zijn geen geschikte plekken voor het aansteken van vuurwerk. Met de kerstvakantie en rond Oud en Nieuw houden Natuurmonumenten en de politie toezicht in het Nationaal Park. Er zal ook gehandhaafd worden. We roepen iedereen op om de regels te respecteren en Nationaal Park Schiermonnikoog vuurwerkvrij te houden.