Mini-college De nacht overbelicht: de effecten van lichtvervuiling

Op zondag 24 januari is er in Forum Groningen onder de titel De nacht overbelicht een online mini-college van Govert Schilling en Roelof Hut over de pracht van de sterrenhemel en de effecten van lichtvervuiling. Het college wordt live gestreamd via Platform F.

De nacht overbelicht

Onze wereld baadt in het kunstlicht, echt donker is het vrijwel nergens meer. Zeker niet in Nederland, een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Wat missen we eigenlijk, nu we nog maar op een paar plekken de sterrenhemel in volle glorie kunnen bewonderen? En wat gebeurt er nu het nooit meer écht donker is en de biologische klok van mens en natuur in de war raakt? Welke relatie heeft lichtvervuiling met verdwijnende diersoorten, anders groeiende planten of met ziektes als Alzheimer of kanker?

Wetenschapsjournalist Govert Schilling en prof. Dr. Roelof Hut, chronobioloog van de Rijksuniversiteit Groningen, nemen je in deze online mini-colleges mee in de steeds lichter wordende wereld van de nacht. De middag staat onder leiding van Jetse Goris.

Livestream

Het programma is als gevolg van de lockdown volledig online. Je kunt de livestream volgen of het programma later terugkijken op Platform F.

Mini-college De nacht overbelicht met Govert Schilling en Roelof Hut
Zondag 24 januari van 16.00 – 17.30 uur

Lichtvervuiling meten? Sterren tellen!

Wil je weten hoe groot de lichtvervuiling bij jou in de buurt is? Het is eenvoudig te meten door met het blote oog sterren te tellen. Nieuwsgierig? Doe dan mee met de meetacties die in februari en maart gehouden worden door CurioUs.

 

Het mini-college en de meetacties zijn onderdeel van het burgerwetenschapsproject CurioUs, een initiatief van Science LinX, Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen.