Lezing Het verhaal van de Wadden op 12 maart

Het Nederlandse publiek koos in 2016 het Waddengebied uit als het mooiste natuurgebied van Nederland. Eén van de prijzen was een landschapsbiografie voor het hele gebied. Deze mooie biografie laat de rijkdom van het Waddengebied zien. Het is geen klassiek chronologisch of zwaar wetenschappelijk rapport, maar een prachtig overzicht met de schijnwerper gericht op de meest in het oog springende karakteristieken. Wat maakt het Waddengebied zo uniek? Wat is er karakteristiek aan het landschap?

 

In de Nationale Parken komt het accent niet alleen te liggen op de natuur, maar ook op het behoud van de unieke landschappen met het cultuurhistorisch erfgoed. Overal is immers sprake van een eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur. Dat geeft een extra dimensie en maakt de gebieden veelzijdiger en interessanter.

De biografie is een bouwsteen die gebruikt kan worden als inspiratie. Het is een startpunt.

 

Schiermonnikoog is één van de pareltjes in de biografie, met een heel eigen verhaal en geschiedenis. Wat de landschapsbiografie voor het eiland kan betekenen gaan we samen verkennen en ontdekken. Maar we beginnen met een avond waarop de auteur van de Waddenbiografie, Meindert Schroor, ons meeneemt in het verhaal van de Wadden. In een volgende bijeenkomst gaan we dan graag met jullie samen met professor Theo Spek (landschapsgeschiedenis RUG) en het Nationaal Park aan de slag om te kijken wat dit voor Schiermonnikoog kan betekenen.

 

Het verhaal van de Wadden, door Meindert Schroor
donderdag 12 maart om 20.00 uur
in de Teensmazaal in Hotel van der Werff

Toegang is gratis