Eerste Sayaguesakalfje geboren

Het is lente op Schiermonnikoog: het eerste Sayaguesakalf van dit jaar is vandaag ter wereld gekomen. Het is waarschijnlijk een koetje. Boswachter Jan Harthoorn, die toezicht op de kudde houdt, meldde ons dit vanmiddag. Het lichtbruine kalf stond al vrij snel op zijn poten.

De kudde Sayaguesa's staat tijdelijk in een kleiner raster in het duingebied aan de Kooiweg, tegenover boerderij De Duinhoeve. Dit gebied is momenteel niet toegankelijk voor publiek.

Sayaguesa rund

Sayaguesa-runderen zijn heel zelfredzaam. Ze zijn gewend aan het overleven in ruige natuurgebieden en extreme weersomstandigheden. Ze kunnen leven van stugge grassen en takken. Ze kunnen goed tegen de kou en tegen hitte. Op een warme dag gaan ze niet met z'n allen in een duinmeertje staan. Sayaguesa's zijn goede lopers, die zich veel verplaatsen in het terrein. Daarom wordt de graasdruk goed verspreid over het hele duingebied. Verder hebben ze kleine uiers, waardoor ze zich niet zo snel verwonden aan laag duindoornstruweel. Ze hebben geen hulp nodig bij het kalveren. Ze zijn dus prima toegerust voor een leven in de vrije natuur.

Zijn de dieren gevaarlijk als er kalfjes of veulens zijn?

Moeders verdedigen hun jongen. Dit is bij Sayaguesa’s niet anders. Een peuter op de rug van een kalfje zetten is dus een bijzonder slecht idee. Kalfjes kunnen al snel na de geboorte lopen en de kudde zal van mensen weglopen. Bewaar afstand en achtervolg de dieren niet. Ook niet om een mooie foto te maken.