De Nacht van het Wad-show

Speciaal voor de Sterrenkijkdagen én de Dag van de Biodiversiteit organiseert Nacht van het Wad op zaterdag 20 maart de Nacht van het Wad-show! Van 20.00 tot 21.15 uur kun je mee op een digitale tocht door het Waddengebied. Live vanuit het Wadden Center op de Afsluitdijk laat boswachter Jaap Kloosterhuis je kennismaken met de de flora en fauna. Weet jij wat er 's nachts allemaal leeft en waarom duisternis zo belangrijk is? Daarna gaan we op pad met sterrenkundestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij laten je de donkere hemel zien vanuit het perspectief van de sterrenkundige.

Boswachter Jaap Kloosterhuis

Jaap Kloosterhuis is boswachter van Staatsbosbeheer in Nationaal Park Lauwersmeer. Hij weet veel over de natuur in dit prachtige gebied en over het belang van donkerte voor plant en dier. Sinds oktober 2016 is het Lauwersmeergebied een officieel Dark Sky Park: een plek waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien.

Donkerte ambassadeurs

Alex, Annemarijn en Nynke zijn drie sterrenkundestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen, die meewerken aan het 'Donkerte van de Wadden' project. Ze sluiten zich aan bij het verhaal van Jaap Kloosterhuis over het behoud van donkerte, vanuit het perspectief van de sterrenkunde. Hoe bewust ben jij met het licht dat je gebruikt? Wat zie je eigenlijk níét door al het licht dat er om je heen schijnt? Een donkere sterrenhemel ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan dat je gewend bent. Sterrenkundigen merken dit ook: ze kunnen steeds minder zien door hun telescopen.

Programma

  • 20.00 uur: Opening door Sijas Akkerman, directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland
  • 20.05 uur: Op pad met boswachter Jaap Kloosterhuis door het donkere Waddengebied
  • 20.45 uur: De hemel voor een sterrenkundige, met studenten van de RUG
  • 21.15 uur: Afsluiting

 

Iedereen is welkom op 20 maart! Tijdens de uitzending kun je vragen stellen aan de sprekers. Aanmelden is gratis, je ontvangt dan een reminder. Aanmelden is niet verplicht.

 

De livestream op 20 maart is te volgen op Youtube, Facebook en Twitter: