Natuurrecreatie

Huifkartocht

De voerman zorgt niet alleen dat de paarden de juiste route nemen, maar vertelt onderweg ook honderduit over het eiland en de gebieden waar je langs komt. De tocht start in het dorp en voert in een rustig tempo langs de dijk, over de kwelder, langs de duinen en over het strand.

meer informatie

kaartjes

 

Balgexpres

De Balgexpres brengt je vanuit het dorp naar de Balg. Op die uiterste oostpunt van het eiland heb je een grote kans om zeehonden te zien, kun je goed schelpen zoeken en natuurlijk genieten van het weidse landschap en de zee. Na een half uurtje stap je weer in en rijdt de Balgexpres over het strand terug.

De Balgexpres rijdt ongeveer van half maart tot en met half november, afhankelijk van de weersomstandigheden.

meer informatie

kaartjes

Fatbike Tours

Met een speciale Fatbike kan je komen waar je met een normale fiets niet kan komen! Creatief avonturier Erwin Zantinga neemt je op deze sportieve tocht mee langs de uitgestrekte natuur van het eiland. Deze tour maken we in de voetsporen van de voettocht die hij in 2018 heeft gemaakt, langs alle strandpalen van Schiermonnikoog. We fietsen over graspaden in de duinen, over het uitgestrekte strand en nemen kleine paadjes in de kwelders. Onderweg verteld Erwin spannende verhalen over zijn reis, maar ook over de natuur en cultuur van het eiland. 

Praktische info

  • voor deze tocht heb je een gemiddelde conditie nodig
  • je moet minimaal 14 jaar oud zijn
  • trek kleding aan die past bij de weersomstandigheden

Uitgebreide praktische informatie over de tocht

 

Wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog

Vanaf Schiermonnikoog ga je eerst met de veerboot naar Lauwersoog. Daar loop je naar de Visserijhaven vanwaar het schip de Boschwad je naar het Brakzand brengt, een zandplaat midden op het wad. Vanaf daar begint de wadlooptocht naar Schiermonnikoog. Een prachtige wandeling van ongeveer 3 uur over lekker hard zand. Een onvergetelijke belevenis!

Praktische info

  • Bij aankomst in de veerhaven van Lauwersoog loop je in ongeveer 15 minuten naar de werf van de visserijhaven (bij P4), waar het schip de Boschwad klaarligt voor vertrek: ligplaats van het schip de Boschwad in de haven van Lauwersoog
  • wees voorbereid op alle mogelijke weersomstandigheden
  • kledingvoorschrift voor het wadlopen: trek (hoge) gympen of loopschoenen aan, sokken of kniekousen, een korte broek, een warme trui, neem een regenjack mee en een hoofddeksel tegen de zon, regen of kou.
  • bij aankomst op Schiermonnikoog is het nog een aardig stuk lopen naar het dorp. Neem daarvoor droge kleding mee (schoenen, broek en trui), waterdicht verpakt in een rugzak
  • neem eten en drinken mee voor onderweg
  • voor deze activiteit is een normale conditie nodig en moet je 13 jaar of ouder zijn

Vogelringstation

Al vele jaren ringt het Vogelringstation Schiermonnikoog vogels in het 'Groene Glop'.

Dankzij ringonderzoek worden de trekroutes van zangvogels in kaart gebracht en kunnen de voedselrijke pleisterplaatsen op die routes beschermd worden. De laatste jaren worden (zang)vogels in Nederland ook in toenemende mate geringd om informatie over het broedsucces te verzamelen. Het Vogelringstation Schiermonnikoog organiseert van augustus tot en met oktober tweemaal per week een excursie. Elke woensdag en zondag om 14.00 uur kun je komen kijken hoe het ringwerk er aan toe gaat.

Eendenkooi

Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Hierdoor komen eenden er graag een bezoekje brengen. Vroeger gingen ze er genadeloos de pijp uit. Nu is de rust voor de eenden minder bedrieglijk. In het voorjaar en de zomer kun je de eendenkooi bezoeken tijdens een excursie. De kooiker leert je dan de fijne kneepjes van het eendenvangen.

Schelpenmuseum

In het Schelpenmuseum vind je van alles wat op het strand van Schiermonnikoog aanspoelt. Natuurlijk schelpen, zowel van het eiland als uit de rest van de wereld. Verder krabben, zeesterren, rogge-eieren, barnsteen en zeepokken. Ook vind je er informatie over wat weekdieren zijn en hoe ze leven. Daarnaast aangespoelde botten van dieren uit de ijstijd en resten van oude schepen.