Excursies

Ieder seizoen is er op Schiermonnikoog wel weer iets nieuws in de natuur te beleven. De gidsen van het bezoekerscentrum nemen je graag mee om je er meer over te vertellen. Hieronder vind je een overzicht van onze excursies in het najaar. We hebben natuurlijk ook excursies in de winterde lente en de zomer. In de schoolvakanties hebben we leuke activiteiten om met het hele gezin te doen.

Najaarsexcursies

Trekvogelexcursie

In september en oktober is de vogeltrek op volle toeren op Schiermonnikoog. In de duinen speur je naar koperwieken en kramsvogels, die speciaal naar Schiermonnikoog komen om bessen te eten. In de polder vertelt de boswachter waar de duizenden rotganzen en brandganzen eigenlijk vandaan komen, en waarom ze zo graag op het eiland bivakkeren. Zorg vooral dat je de prachtige, maar onopvallende goudplevier niet over het hoofd ziet!

vanaf 8 jaar
fiets en verrekijker meenemen

Grazers in de duinen

Schiermonnikoog heeft een prachtig duingebied. Er zijn veel duinvalleien met bijzondere bloemen en zeldzame planten. Maar als we niks zouden doen, zouden die duinen in rap tempo volledig dichtgroeien… Daarom zijn er de afgelopen jaren grote grazers geïntroduceerd in de duinen; ze helpen de boswachters om de duinen open te houden.

Tijdens deze struintocht in het duingebied gaan we op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

trek goede wandelschoenen aan

startpunt bunker de Wassermann

Jutterstocht

 

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost...
neem een fiets mee

 

Wadexcursie

Op het eerste gezicht lijkt het wad een lege, stinkende modderboel. Maar als je beter kijkt zie je dat de wadbodem vol leven zit. Loop mee over de bodem van de zee en maak kennis met de zeeduizendpoot, de garnaal en de kokkel, in één van Europa's meeste bijzondere natuurgebieden.
vanaf 6 jaar 
trek laarzen aan en neem een fiets mee
(laarzen zijn ook te leen bij het bezoekerscentrum)

Paddenstoelenexcursie

Paddenstoelen zijn het hele jaar door te zien op Schiermonnikoog, maar de meeste zijn toch in de herfst te bewonderen. In de vochtige, koele weken van het najaar staan ze op allerlei plekken in het bos en in de duinen. Ga mee met de boswachter en leer paddenstoelen herkennen aan hun vorm, kleur en geur.

trek goede wandelschoenen aan

Fietstocht met verhalen

 

Een ontspannen fietstocht langs de mooiste plekken van het eiland. Onderweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland. Met vooral aandacht voor de verhalen achter de bezienswaardigheden.
neem een fiets mee

 

Sterren kijken

Schiermonnikoog is een van de donkerste plekken van Nederland, de ideale plek om sterren te kijken! Richt de blik eens omhoog en luister naar verhalen over sterrenbeelden, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen.

vanaf 8 jaar

kleed je warm aan, het kan 's avonds flink afkoelen

 

Avondwandeling

 

Wandel mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van het eiland en de avondlijke natuur.

vanaf 12 jaar
trek goede wandelschoenen en warme kleding aan

Algemene informatie

  • prijzen: volwassenen € 8,- | kinderen t/m 12 jaar € 7,- (avondexcursies volw. €10,-, kind € 8,-)
  • op vertoon van hun ledenpas krijgen leden van Natuurmonumenten € 3,- korting
  • de excursies duren ongeveer 2 uur
  • bij het bezoekerscentrum zijn verrekijkers en laarzen te huur
  • bij de wadexcursie zijn laarzen inbegrepen in de prijs
  • honden kunnen niet mee
  • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
  • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
  • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender

 

Groepsexcursie

 

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op, om teleurstelling te voorkomen.