Excursies

Ga mee op natuurexcursie met een van de enthousiaste en deskundige gidsen van het bezoekerscentrum! Ieder seizoen is het excursieaanbod anders. Het voorjaar en het najaar hebben ieder hun eigen seizoensexcursies. In de winter staat een beperkter aantal excursies op het programma. En in de zomervakantie worden er wel 14 verschillende natuurexcursies gegeven! Het excursieprogramma varieert per week; het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender.

Najaarsexcursies

Vogels kijken

Wat vliegt daar en wat fluit daar? Per fiets doorkruisen we de verschillende landschappen van het eiland, met elk zijn eigen soorten vogels. Eenden op de Westerplas, ganzen in de polder en steltlopertjes op het wad. En wat dacht je van de kbv'tjes die je overal wel kunt zien? Wat dat precies inhoudt, ontdek je tijdens de vogelexcursie.
vanaf 8 jaar
fiets en verrekijker meenemen

Jutterstocht

 

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost...
neem een fiets mee

 

Wadexcursie

 

Op het eerste gezicht lijkt het wad een lege, stinkende modderboel. Maar als je beter kijkt zie je dat de wadbodem vol leven zit. Loop mee over de bodem van de zee en maak kennis met de zeeduizendpoot, de garnaal en de kokkel, in één van Europa's meeste bijzondere natuurgebieden.
vanaf 6 jaar
trek laarzen aan en neem een fiets mee
(laarzen zijn ook te leen bij het bezoekerscentrum)

Paddenstoelenexcursie

Paddenstoelen zijn het hele jaar door te zien op Schiermonnikoog, maar de meeste zijn toch in de herfst te bewonderen. In de vochtige, koele weken van het najaar staan ze op allerlei plekken in het bos en in de duinen. Ga mee met de boswachter en leer paddenstoelen herkennen aan hun vorm, kleur en geur.

trek goede wandelschoenen aan

Fietstocht van badkoets tot jacuzzi

In 2016 bestond Schiermonnikoog exact 150 jaar als badplaats. In die tijd is er veel veranderd. Vroeger werden badgasten nog netjes in een badkoets de zee ingereden om een ‘zeebad te nemen’, tegenwoordig worden er moderne zomerhuizen gebouwd die van alle comfort en gemakken zijn voorzien. Tijdens deze excursie zien we aan de hand van veel smeuïge verhalen hoe het toerisme op het eiland is ontstaan en hoe het zich heeft ontwikkeld, ondanks een weerbarstige zee, die onder meer in 1922 ongenadig een prestigieus Badhôtel heeft verzwolgen!

neem een fiets mee

 

 

Fietstocht met verhalen

 

Een ontspannen fietstocht langs de mooiste plekken van het eiland. Onderweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland. Met vooral aandacht voor de verhalen achter de bezienswaardigheden.
neem een fiets mee

 

Sterren kijken

Schiermonnikoog is een van de donkerste plekken van Nederland, de ideale plek om sterren te kijken! Richt de blik eens omhoog en luister naar verhalen over sterrenbeelden, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen.

 

Avondwandeling

 

Wandel mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van het eiland en de avondlijke natuur.

Duinsafari

 

Schiermonnikoog heeft een prachtig duingebied. Er zijn veel duinvalleien met bijzondere bloemen en zeldzame planten. Maar als we niks zouden doen, zouden die duinen in rap tempo volledig dichtgroeien…

Hoe zorgen de boswachters er voor dat de duinen open blijven? Welke bijzondere planten staan er die beschermd moeten worden? En wat hebben de grazers in de duinen ermee te maken?? Ga mee naar een paar unieke duinvalleien en luister naar verhalen over de planten en dieren die daar leven.

trek goede wandelschoenen aan

startpunt bunker de Wassermann

 

Algemene informatie

  • prijzen: volwassenen € 8,- | kinderen t/m 12 jaar € 7,- 
  • op vertoon van hun ledenpas krijgen leden van Natuurmonumenten € 3,- korting
  • de excursies duren ongeveer 2 uur
  • bij het bezoekerscentrum zijn verrekijkers en laarzen te huur
  • bij de wadexcursie zijn laarzen inbegrepen in de prijs
  • honden kunnen niet mee
  • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
  • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
  • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender

 

Groepsexcursie

 

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op, om teleurstelling te voorkomen.