Zomervakantie-excursies

Wadexcursie

 

Op het eerste gezicht lijkt het wad een lege, stinkende modderboel. Maar als je beter kijkt zie je dat de wadbodem vol leven zit. Loop mee over de bodem van de zee en maak kennis met de zeeduizendpoot, de garnaal en de kokkel, in één van Europa's meeste bijzondere natuurgebieden.
vanaf 6 jaar 
trek laarzen aan en neem een fiets mee
(laarzen zijn ook te leen)

Vogels kijken

Wat vliegt daar en wat fluit daar? Per fiets doorkruisen we de verschillende landschappen van het eiland, met elk zijn eigen soorten vogels. Lepelaars bij de Westerplas, weidevogels in de polder en steltlopertjes op het wad. En wat dacht je van de kbv'tjes die je overal wel kunt zien? Wat dat precies inhoudt, ontdek je tijdens de vogelexcursie.
vanaf 8 jaar
verrekijker meenemen

Grazers in de duinen

 

Schiermonnikoog heeft een prachtig duingebied. Er zijn veel duinvalleien met bijzondere bloemen en zeldzame planten. Maar als we niks zouden doen, zouden die duinen in rap tempo volledig dichtgroeien… Daarom zijn er de afgelopen jaren grote grazers geïntroduceerd in de duinen; ze helpen de boswachters om de duinen open te houden.

Tijdens deze struintocht in het duingebied gaan we op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

trek goede wandelschoenen aan

startpunt bunker de Wassermann

 

Jutterstocht

 

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost...

 

Kwelderexcursie

Op de grens van land en zee is overleven geen sinecure. Het is nu eens nat, dan weer droog, soms zout, som brak of zoet. Maak kennis met aanpassingen waarmee kwelderplanten overleven in hun barre biotoop en ontdek hoe ze land maken uit zee.
trek laarzen aan en neem een fiets mee
(laarzen zijn ook te leen)

Kruidenexcursie

 

Zachte heelmeesters, gevaarlijke giffen en traditionele remedies – tijdens onze kruidentocht hoor je allerlei afwisselende verhalen over de krachtige kruiden van Schiermonnikoog. Een alternatieve blik op de soortenrijke plantenwereld.
neem een fiets mee

 

Wandeling om de West

De wandeling om de west voert je langs de vele landschappen van de afwisselende westpunt van het eiland. Onderweg hoor je verhalen over planten, dieren en de geschiedenis van dit bijzondere gebied.
trek goede wandelschoenen aan

 

Fietstocht met verhalen

 

Een ontspannen fietstocht langs de mooiste plekken van het eiland. Onderweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland. Met vooral aandacht voor de verhalen achter de bezienswaardigheden.
neem een fiets mee

Ontdek de duinen

 

Op Schiermonnikoog vind je duinen van alle leeftijden, van de jonge duintjes op het strand tot de oude duinvalleien in de buurt van het dorp, met elk hun eigen plantengroei. Een practige tocht langs ondermeer helmgras, kruipwilg, orchideeën en zonnedauw.

neem een fiets mee

 

Dorpswandeling

Wie waren de eerste bewoners van het eiland, waar gaan de eilanderkinderen eigenlijk naar school en naar wie is de Bank van Banck genoemd? Na de dorpswandeling weet je alles over Schiermonnikoog en over de eilandbevolking van toen en nu.

 

Avondwandeling

Tijdens de avondwandeling maak je kennis met het nachtleven van Schiermonnikoog, eilanderlegendes en misschien wel het donkerste paadje van het eiland... Een stevige tocht, met een drankje onderweg.

vanaf 12 jaar
trek goede wandelschoenen en warme kleding aan

 

Sterren kijken

 

Schiermonnikoog is een van de donkerste plekken van Nederland, de ideale plek om sterren te kijken! Richt de blik eens omhoog en luister naar verhalen over sterrenbeelden, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen.

vanaf 12 jaar

trek warme kleding aan

 

Avond-tuur

 

Ontdek de geheimen van de schemering, samen met de zachtaardige Schemerschim. Deze bijzondere ontdekkingstocht is bedoeld voor nieuwsgierige kinderen tussen 6 en 11 jaar. Ouders die niet alleen thuis durven blijven, mogen ook mee.
voor kinderen tussen 6 en11 jaar en hun ouders
trek warme kleding aan

 

Kleine beestjes

 

Een leuke ontdekkingstocht voor jong en oud. Eerst gaan we op zoek naar wat er allemaal rondkruipt in de bomen, de struiken en het gras. Daarna gaan we waterbeestjes vangen. Voor materialen wordt gezorgd.
voor kinderen vanaf 4 jaar en hun ouders
fiets meenemen en laarzen voor de kinderen
(laarzen zijn ook te leen)

 

Bosgeheimen voor kleuters

 

Deze excursie is speciaal voor kleuters. We maken een avontuurlijke tocht door het bos. Onderweg doen we allerlei leuke ontdekkingen en maken we kennis met een aantal bosbewoners. We eindigen op het Hazeweitje.
voor kinderen tussen 3 en 6 jaar en hun ouders
neem een fiets mee

 

 

 

Algemene informatie

  • prijzen: volwassenen € 10,- | kinderen t/m 12 jaar € 5,- 
  • prijzen avondexcursies: volwassenen € 12,50 | kinderen t/m 12 jaar € 6,25
  • leden van Natuurmonumenten / OERRR krijgen 30% korting
  • de excursies duren ongeveer 2 uur
  • bij Het Baken zijn verrekijkers te huur
  • bij natuurexcursies zijn laarzen en verrekijkers inbegrepen in de prijs
  • honden kunnen niet mee
  • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
  • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
  • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender

 

Groepsexcursie

 

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op, om teleurstelling te voorkomen.