Winterexcursies

Duin-en-boswandeling

Afwisseling is het sleutelwoord tijdens deze kennismaking met de duinen en bossen ten noordoosten van het dorp. Jongere en oudere duinen, naald- en loofbos, natte en droge gebieden. Ontdek de rijke planten- en dierenwereld van Schiermonnikoog en luister naar verhalen over een Duitse graaf, noord- en zuidhellingen, heksenbezems, konijnen, hazen en nog veel meer.

 

 

Wintervogels kijken

 

Wat vliegt daar en wat fluit daar? Te voet doorkruisen we de verschillende landschappen van het eiland, met elk zijn eigen soorten vogels. Eenden op de Westerplas, ganzen in de polder en steltlopertjes op het wad. En wat dacht je van de kbv'tjes die je overal wel kunt zien? Wat dat precies inhoudt, ontdek je tijdens de vogelexcursie.
vanaf 8 jaar
verrekijker meenemen

 

Jutterstocht

 Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost...

Grazers in de duinen

Schiermonnikoog heeft een prachtig duingebied. Er zijn veel duinvalleien met bijzondere bloemen en zeldzame planten. Maar als we niks zouden doen, zouden die duinen in rap tempo volledig dichtgroeien… Daarom zijn er de afgelopen jaren grote grazers geïntroduceerd in de duinen; ze helpen de boswachters om de duinen open te houden.

Tijdens deze struintocht in het duingebied gaan we op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

trek goede wandelschoenen aan

startpunt bunker de Wassermann

Winterwad

Goed ingepakt en op laarzen kun je ook in de winter prima het wad op. Honderd jaar geleden werden er zelfs wadloop-ijstochten over het ijs van en naar het eiland aangeboden! Tijdens deze excursie loop je vanaf de Jachthaven een stuk op het wad. Onderweg vertelt de gids hoe de vele dieren van de Waddenzee de winterkou trotseren. Welke dieren trekken weg in de winter, en welke kunnen we nog vinden? Ga mee met deze bijzondere tocht en ervaar het wad in de winter.

vanaf 8 jaar

warme kleren en laarzen aantrekken (laarzen zijn ook te leen)

fiets meenemen

 

Fietstocht met verhalen

 

Een ontspannen fietstocht langs de mooiste plekken van het eiland. Onderweg vertelt de gids van alles over de geschiedenis, cultuur en natuur van het eiland. Met vooral aandacht voor de verhalen achter de bezienswaardigheden.
fiets meenemen

 

Sterren kijken

Schiermonnikoog is een van de donkerste plekken van Nederland, de ideale plek om sterren te kijken! Richt de blik eens omhoog en luister naar verhalen over sterrenbeelden, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen.

vanaf 8 jaar

kleed je warm aan, het kan flink afkoelen 's avonds

Avondwandeling

 

Wandel mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van het eiland en de avondlijke natuur.

vanaf 12 jaar

trek goede wandelschoenen en warme kleding aan

 

Algemene informatie

  • prijzen: volwassenen € 10,- | kinderen t/m 12 jaar € 5,- 
  • prijzen avondexcursies: volwassenen € 12,50 | kinderen t/m 12 jaar € 6,25
  • leden van Natuurmonumenten / OERRR krijgen 30% korting
  • de excursies duren ongeveer 2 uur
  • bij Het Baken zijn verrekijkers te huur
  • bij natuurexcursies zijn laarzen en verrekijkers inbegrepen in de prijs
  • honden kunnen niet mee
  • bij slecht weer kan de gids besluiten de excursie te annuleren
  • voor alle excursies geldt een minimum van 5 deelnemers
  • het actuele programma vind je op onze activiteitenkalender

 

Groepsexcursie

 

Als je met een groep naar het eiland komt, kunnen we ook een excursie-op-maat organiseren. In overleg kunnen we dan rekening houden met je wensen en interesses. Neem het liefst ruim van tevoren contact met ons op, om teleurstelling te voorkomen.