Exposities

Wildzoekers VOGELS

 

Van 27 april tot en met 27 oktober 2019 presenteert het bezoekerscentrum de expositie Wildzoekers VOGELS.

 

Je zou het soms niet zeggen maar in ons drukke landje komen nog altijd plekken voor waar je echte wildernis kunt beleven. De oostelijke helft van Schiermonnikoog bijvoorbeeld; daar waan je je echt op bezoek bij de vogels.

 

In de tentoonstelling Wildzoekers VOGELS ontdek je welke vogels je op Schiermonnikoog en in andere Nederlandse wildernissen kunt tegenkomen. Zo kom je bijvoorbeeld oog in oog te staan met het uiterst zeldzame korhoen, dat alleen nog op de Sallandse heuvelrug voorkomt. Of wat dacht je van de grootste uil van ons land: de Oehoe!? En heb je wel eens gehoord van de draaihals of de kruisbek? Die laatste komt zeker voor op Schiermonnikoog, maar je krijgt hem niet zomaar te zien…

 

En wie weet er welke vogel wordt bedoeld met ‘de vliegende deur’? Als je geluk hebt, kom je hem op Schiermonnikoog tegen. Hij broedt vlakbij, in het Lauwersmeergebied, en voor zo’n enorme vogel is even de Waddenzee oversteken voor een bezoekje aan het eiland natuurlijk een kleine moeite. Ook typische wadvogels zoals de regenwulp en de rosse grutto komen aan bod.

 

Behalve de vele opgezette vogels zijn er ook veel mooie foto’s en interessante filmpjes te zien. Leuke spelletjes en een speurtocht maken de tentoonstelling compleet.

 

Wildzoekers VOGELS is ontwikkeld door Oeroe Boeroe.

 

 

Landschappen van het eiland

 

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.

 

 

Rijsbergen. Van burcht tot klooster

 

Omdat Rijsbergen begin dit jaar ophield te bestaan om voortgezet te worden als Klooster Schiermonnikoog, wordt in het Bezoekerscentrum een expositie gewijd aan dit voor het eiland belangrijke huis. Het initiatief daartoe werd genomen door de cultuurhistorische vereniging op het eiland, ’t Heer en Feer.

 

Rijsbergen werd gebouwd in 1757 en diende als residentie van opeenvolgende eigenaren van Schiermonnikoog. Hoe zij met hun bezit omgingen was van grote invloed op het leven van de eilanders, en ook op het huis. Het huis golfde mee met periodes van welvaart en neergang.

In de expositie wordt de geschiedenis geschetst van Rijsbergen. Meer details over deze geschiedenis  zijn te lezen in het themanummer van ’t Heer en Feer, editie 2019, eveneens met de titel: “Rijsbergen. Van burcht tot klooster”.  Het themanummer is verkrijgbaar aan de balie in het Bezoekerscentrum.

 

 

VERWACHT: Folkert@straun

 

Vanaf 16 november vertoont het bezoekerscentrum de expositie Folkert@straun. Straun betekent strand in de eilander taal en het is de favoriete plek van de op Schiermonnikoog geboren kunstenaar Folkert Abma.


Het brede strand met zijn majestueuze zandvlakte en duinen vormt samen met de beweging van zee en wolken een bron van inspiratie voor olieverfschilderijen. Schelpen en andere strandvondsten onthullen voor de aandachtige observator de meest bijzondere details. Het verhaal dat ze vertellen wordt tijdens deze expositie in het daglicht gezet.

 

Planten en dieren die in een zilte omgeving als die van het strand weten te overleven zijn op zich al kunstwerken van de natuur. Folkert zet ze graag op de foto en heeft zich het voorbije jaar gefocust op de hazen van Schiermonnikoog. Maak kennis met kunst en natuur door de ogen van een eilander kunstenaar.