Exposities

Folkert@straun

 

Vanaf 16 november vertoont het bezoekerscentrum de expositie Folkert@straun. Straun betekent strand in de eilander taal en het is de favoriete plek van de op Schiermonnikoog geboren kunstenaar Folkert Abma.

Het brede strand met zijn majestueuze zandvlakte en duinen vormt samen met de beweging van zee en wolken een bron van inspiratie voor olieverfschilderijen.

 

 

 

Folkert schildert zeegezichten en landschappen van Schiermonnikoog in olieverf. Hij volgde een workshop bij zeeschilder Minne Onnes in 1998, was daarna enkele jaren lid van eilander schildersclub ‘de Kwast’ en ging vervolgens zijn eigen weg.

 

Schelpen en andere strandvondsten onthullen voor de aandachtige observator de meest vernuftige details. Het verhaal dat ze vertellen wordt tijdens deze expositie onder de aandacht gebracht.

Planten en dieren die in een zilte omgeving als die van het strand weten te overleven zijn op zich al kunstwerken van de natuur. Folkert zet ze graag op de foto en heeft zich het voorbije jaar gefocust op de hazen van Schiermonnikoog.

Met Folkert@straun wordt een expositie neergezet die je meeneemt over het strand en door de duinen. Aan de hand van olieverfschilderijen, strandvondsten en foto’s krijgt de bezoeker een tedere blik op de eilander natuur die haar geheimen prijsgeeft aan de aandachtige kijker.

Maak kennis met kunst en natuur door de ogen van een eilander kunstenaar.

 

 

Landschappen van het eiland

 

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.

 

 

Rijsbergen. Van burcht tot klooster

 

Omdat Rijsbergen in 2019 ophield te bestaan om voortgezet te worden als Klooster Schiermonnikoog, wordt in het Bezoekerscentrum een expositie gewijd aan dit voor het eiland belangrijke huis. Het initiatief daartoe werd genomen door de cultuurhistorische vereniging op het eiland, ’t Heer en Feer.

 

Rijsbergen werd gebouwd in 1757 en diende als residentie van opeenvolgende eigenaren van Schiermonnikoog. Hoe zij met hun bezit omgingen was van grote invloed op het leven van de eilanders, en ook op het huis. Het huis golfde mee met periodes van welvaart en neergang. In de expositie wordt de geschiedenis geschetst van Rijsbergen.

 

Meer details over deze geschiedenis  zijn te lezen in het themanummer van ’t Heer en Feer, editie 2019, eveneens met de titel: “Rijsbergen. Van burcht tot klooster”.  Het themanummer is verkrijgbaar aan de balie in het Bezoekerscentrum.

 

 

Verwacht: Love is in the air

Romantiek en passie in de dierenwereld

 

Vanaf 25 april presenteert het bezoekerscentrum de expositie Love is in the air. In deze tentoonstelling zie je hoe dieren elkaar het hof maken.

 

Zodra het voorjaar wordt, neemt de onrust toe in het dierenrijk. Er hangt liefde in de lucht! 

Veel dieren gaan op zoek naar een geschikte partner om voor nakomelingen te zorgen en daarbij gebruiken ze de nodige versiertrucs. Sommige dieren geven cadeautjes aan hun geliefde, andere dieren bouwen een mooi huisje om hun partner over de streep te trekken. Ook worden er liefdesliedjes gezongen en wordt er gepronkt met de mooiste veren. De zoektocht naar een partner gaat niet altijd zonder slag of stoot; soms is er letterlijk strijd met de concurrentie die altijd op de loer ligt. 

 

Ook op Schiermonnikoog is het elk voorjaar een belevenis als de dieren elkaar proberen te verleiden. Kiekendieven gooien met prooien, mannetjeshazen houden bokswedstrijden, egels bedrijven luidruchtig de liefde en vlinders fladderen innig verstrengeld rond. 

 

In de tentoonstelling zie je ze allemaal terug in de vorm van mooi opgezette dieren. Er zijn natuurlijk ook weer leuke spellen voor kinderen. Kom kijken hoe de dieren elkaar het hoofd op hol brengen! 

 

Love is in the air is ontwikkeld door Oeroe Boeroe