Exposities

Met het oog op.. Schiermonnikoog

Na eerdere succesvolle edities, volgt dit najaar de vierde editie van de foto-kunsttentoonstelling Met het oog op..  Schiermonnikoog.

In de bovenzaal van het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog exposeren Sarah Gudrun Jans (Schiermonnikoog) en Gerda de Voogd (Groningen) hun foto’s met als gezamenlijk thema ‘Zandstructuren’. Je bent van harte welkom om ons op de koude winterdagen te bezoeken!

Zomerhuis op Schier

 

In de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum wordt aandacht besteed aan de eilander geschiedenis. Dit jaar verzorgt cultuurhistorische vereniging ‘t Heer en Feer samen met de eigenaren van het vakantiehuis Opduin aan de Badweg de expositieZomerhuis op Schier. In deze tentoonstelling staat een aantal markante zomerhuizen centraal, samen met de bungalowparken de Monnik en Klein Zwisterland. Ook interessante wetenswaardigheden over de straten waar deze huizen aan staan komen aan bod. Bij de tentoonstelling hoort een film, die te zien is in de filmzaal van het bezoekerscentrum.

Expositie strandpalen

Van begin december tot begin maart is in de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum een expositie over strandpalen te zien. Deze strandpalen staan al 140 jaar langs de kust van Schiermonnikoog.

 

De schilderijen in de tentoonstelling zijn gemaakt door leden van schildersgroep ‘de Kwast’,  en brengen een ode aan de strandpalen. Op heel verschillende manieren zijn de ‘trouwe wachters’ in beeld gebracht.

 

De expositie geeft ook uitleg over de betekenis van de strandpalen voor de bewaking van het eiland. Want al is de oorspronkelijke rol van de strandpalen overgenomen door moderne technieken zoals GPS, satellietbeelden en luchtfoto’s, toch hebben ze nog een belangrijke functie bij de oriëntatie en bij het doen van meldingen. Strandpalen maken zichtbaar hoe de kust zich gedraagt.

Landschappen van het eiland

 

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.