Exposities

Met het oog op.. Schiermonnikoog

Na eerdere succesvolle edities, volgt dit najaar de vierde editie van de foto-kunsttentoonstelling Met het oog op..  Schiermonnikoog.

In de bovenzaal van het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog exposeren Sarah Gudrun Jans (Schiermonnikoog) en Gerda de Voogd (Groningen) hun foto’s met als gezamenlijk thema ‘Zandstructuren’.  De expositie is te zien tot en met Pasen. Je bent van harte welkom om ons op de koude winterdagen te bezoeken!

Trouwe wachters op Schiermonnikoog

Tot en met april is in de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum een expositie over strandpalen te zien. Deze strandpalen staan al 140 jaar langs de kust van Schiermonnikoog.

 

De schilderijen in de tentoonstelling zijn gemaakt door leden van schildersgroep ‘de Kwast’,  en brengen een ode aan de strandpalen. Op heel verschillende manieren zijn de ‘trouwe wachters’ in beeld gebracht.

 

De expositie geeft ook uitleg over de betekenis van de strandpalen voor de bewaking van het eiland. Want al is de oorspronkelijke rol van de strandpalen overgenomen door moderne technieken zoals GPS, satellietbeelden en luchtfoto’s, toch hebben ze nog een belangrijke functie bij de oriëntatie en bij het doen van meldingen. Strandpalen maken zichtbaar hoe de kust zich gedraagt.

Landschappen van het eiland

 

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.

Camouflage-kunstenaars

 

Vanaf 21 april presenteert het bezoekerscentrum de nieuwe wisselexpositie Camouflage-kustenaars.

Camouflage-kunstenaars is een verrassende tentoonstelling over de manier waarop dieren zich onzichtbaar kunnen maken. Veel dieren gebruiken camouflage-trucs om op te gaan in hun omgeving. Zo zorgt de Zeeduivel dat hij niet gezien wordt door de prooi die hij probeert te vangen. Terwijl de nachtzwaluw juist onzichtbaar zit te zijn op een boomstronk zodat zijn vijanden hem niet kunnen zien. Sommige dieren kunnen zich zo goed onzichtbaar maken, dat we ze met recht camouflage-kunstenaars kunnen noemen. De raadselachtige roerdomp bijvoorbeeld, die dezelfde kleur heeft als het riet waar hij tussen staat. Komt er een windvlaag, dan wuift hij gewoon mee met het riet!

Naast prachtige opgezette dieren en veel foto’s, zijn er voor de kinderen natuurlijk ook camouflage-spellen.

Camouflage-kunstenaars is ontwikkeld door Oeroe Boeroe en zal te zien zijn tot en met 28 oktober.