Exposities

FRIA Overzee 4.0

 

Vanaf 21 november tot 3 april 2019 is in het bezoekerscentrum zeer gevarieerde kunst te zien van elf beeldend kunstenaars van FRIA.

Al acht jaar achtereen gaat FRIA, de beroepsvereniging beeldend kunstenaars in Noord-Nederland, overzee. Deze expositie met werk van leden van de kunstenaarsvereniging heet dan ook zeer toepasselijk FRIA Overzee. In de voorgaande zeven jaren was Ameland de bestemming. In 2018, het Culturele-Hoofdstad-van-Europajaar, worden maar liefst vier Waddenelanden aangedaan. Begonnen in maart op Terschelling, vervolgens verder gegaan – maar met ander werk – naar Vlieland en Ameland, is nu Schiermonnikoog als laatste aan de beurt.

Er is onder andere werk te zien van Hennie Dijk-Stel, Evert Esselink en Happy van der Heide. Happy is viltster, prepareert vissenhuiden tot visleer, verwerkt afval van groente en fruit tot handgeschept papier, schrijft en fotografeert. Evert werkt met olieverf of gemengde techniek op basis van acryl en edelmetalen. Hennie laat zich inspireren door haar tuin. Botanisch werk in aquarel en potlood wisselt ze af met grote doeken van plantaardige details of boeketten in diverse technieken en materialen.

 

Klaas Onnes - Kapitein en Schilder

In de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum is een expositie te zien over het leven en werken van Klaas Onnes (1893-1971). Klaas Onnes was 42 jaar in dienst van Wagenborg PassagiersDienst, waarvan 34 jaar als kapitein op de veerboot tussen Oostmahorn en Schiermonnikoog. Daarnaast was hij een hartstochtelijk amateurschilder, die talloze schilderijen maakte, vooral van zee en schepen.

In de expositie zijn vijftien van zijn schilderijen uit de collecties van de familie Onnes te bewonderen en daarnaast foto's en teksten die Klaas Onnes laten zien als mens, schilder en kapitein.  Bij de tentoonstelling hoort een boekje ('t Heer en Feer, themanummer 2018), dat bij de balie van het bezoekerscentrum te koop is.

 

Op de foto: Klaas Onnes in zijn atelier

Landschappen van het eiland

 

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.