Exposities

Camouflagekunstenaars

 

Vanaf 21 april presenteert het bezoekerscentrum de nieuwe wisselexpositie Camouflagekustenaars.

Camouflagekunstenaars is een verrassende tentoonstelling over de manier waarop dieren zich onzichtbaar kunnen maken. Veel dieren gebruiken camouflagetrucs om op te gaan in hun omgeving. Zo zorgt de zeeduivel dat hij niet gezien wordt door de prooi die hij probeert te vangen. Terwijl de nachtzwaluw juist onzichtbaar zit te zijn op een boomstronk zodat zijn vijanden hem niet kunnen zien. Sommige dieren kunnen zich zo goed onzichtbaar maken, dat we ze met recht camouflagekunstenaars kunnen noemen. De raadselachtige roerdomp bijvoorbeeld, die dezelfde kleur heeft als het riet waar hij tussen staat. Komt er een windvlaag, dan wuift hij gewoon mee met het riet!

Naast prachtige opgezette dieren en veel foto’s, zijn er voor de kinderen natuurlijk ook camouflagespellen.

Camouflagekunstenaars is ontwikkeld door Oeroe Boeroe en zal te zien zijn tot en met 28 oktober.

Trouwe wachters op Schiermonnikoog

Tot en met 6 mei is in de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum een expositie over strandpalen te zien. Deze strandpalen staan al 140 jaar langs de kust van Schiermonnikoog.

 

De schilderijen in de tentoonstelling zijn gemaakt door leden van schildersgroep ‘de Kwast’,  en brengen een ode aan de strandpalen. Op heel verschillende manieren zijn de ‘trouwe wachters’ in beeld gebracht.

 

De expositie geeft ook uitleg over de betekenis van de strandpalen voor de bewaking van het eiland. Want al is de oorspronkelijke rol van de strandpalen overgenomen door moderne technieken zoals GPS, satellietbeelden en luchtfoto’s, toch hebben ze nog een belangrijke functie bij de oriëntatie en bij het doen van meldingen. Strandpalen maken zichtbaar hoe de kust zich gedraagt.

Klaas Onnes - Kapitein en Schilder

Vanaf 9 mei is in de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum een expositie te zien over het leven en werken van Klaas Onnes (1893-1971). Klaas Onnes was 42 jaar in dienst van Wagenborg PassagiersDienst, waarvan 34 jaar als kapitein op de veerboot tussen Oostmahorn en Schiermonnikoog. Daarnaast was hij een hartstochtelijk amateurschilder, die talloze schilderijen maakte, vooral van zee en schepen.

In de expositie zijn vijftien van zijn schilderijen uit de collecties van de familie Onnes te bewonderen en daarnaast foto's en teksten die Klaas Onnes laten zien als mens, schilder en kapitein.  Bij de tentoonstelling hoort een boekje ('t Heer en Feer, themanummer 2018), dat bij de balie van het bezoekerscentrum te koop is.

 

Op de foto: Klaas Onnes in zijn atelier

Landschappen van het eiland

 

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.