Exposities

FRIA Overzee 4.0

 

Van 22 november tot 1 april 2019 is in het bezoekerscentrum zeer gevarieerde kunst te zien van elf beeldend kunstenaars van FRIA. Al acht jaar achtereen gaat FRIA, de beroepsvereniging beeldend kunstenaars in Noord-Nederland, overzee. Deze expositie met werk van leden van de kunstenaarsvereniging heet dan ook zeer toepasselijk FRIA Overzee. In de voorgaande zeven jaren was telkens Ameland de bestemming maar dit jaar, 2018, het Culturele-Hoofdstad-van-Europajaar, worden maar liefst vier Waddenelanden aangedaan. Begonnen in maart op Terschelling, vervolgens verder gegaan – maar met ander werk – naar Vlieland en Ameland, is nu Schiermonnikoog als laatste aan de beurt.

 

Je kunt er schilderijen verwachten en potlood- & pentekeningen maar ook viltkunst, installaties & objecten, glassfusion en keramiek. Beeldende kunst in veel facetten dus en daardoor een fraaie afspiegeling van wat FRIA te bieden heeft.

Deelnemende kunstenaars

Oesje Zegel, Reina Visser, Wim Reimert, Joke Lunsing, Happy van der Heide, Ger de Groot, Gwendolyn van Essen, Evert Esselink, Hennie Dijk, Liesbeth Daale en Esther van Amsterdam.

 

Meer informatie over deze kunstenaars en over hun werk is te vinden op de website van FRIA.

Klaas Onnes - Kapitein en Schilder

In de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum is een expositie te zien over het leven en werken van Klaas Onnes (1893-1971). Klaas Onnes was 42 jaar in dienst van Wagenborg PassagiersDienst, waarvan 34 jaar als kapitein op de veerboot tussen Oostmahorn en Schiermonnikoog. Daarnaast was hij een hartstochtelijk amateurschilder, die talloze schilderijen maakte, vooral van zee en schepen.

In de expositie zijn vijftien van zijn schilderijen uit de collecties van de familie Onnes te bewonderen en daarnaast foto's en teksten die Klaas Onnes laten zien als mens, schilder en kapitein.  Bij de tentoonstelling hoort een boekje ('t Heer en Feer, themanummer 2018), dat bij de balie van het bezoekerscentrum te koop is.

 

Op de foto: Klaas Onnes in zijn atelier

Landschappen van het eiland

 

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.

Verwacht: Wildzoekers VOGELS

 

Van 27 april tot en met 27 oktober 2019 presenteert het bezoekerscentrum de expositie Wildzoekers VOGELS.

 

Je zou het soms niet zeggen maar in ons drukke landje komen nog altijd plekken voor waar je echte wildernis kunt beleven. De oostelijke helft van Schiermonnikoog bijvoorbeeld; daar waan je je echt op bezoek bij de vogels.

 

In de tentoonstelling Wildzoekers VOGELS ontdek je welke vogels je op Schiermonnikoog en in andere Nederlandse wildernissen kunt tegenkomen. Zo kom je bijvoorbeeld oog in oog te staan met het uiterst zeldzame korhoen, dat alleen nog op de Sallandse heuvelrug voorkomt. Of wat dacht je van de grootste uil van ons land: de Oehoe!? En heb je wel eens gehoord van de draaihals of de kruisbek? Die laatste komt zeker voor op Schiermonnikoog, maar je krijgt hem niet zomaar te zien…

 

En wie weet er welke vogel wordt bedoeld met ‘de vliegende deur’? Als je geluk hebt, kom je hem op Schiermonnikoog tegen. Hij broedt vlakbij, in het Lauwersmeergebied, en voor zo’n enorme vogel is even de Waddenzee oversteken voor een bezoekje aan het eiland natuurlijk een kleine moeite. Ook typische wadvogels zoals de regenwulp en de rosse grutto komen aan bod.

 

Behalve de vele opgezette vogels zijn er ook veel mooie foto’s en interessante filmpjes te zien. Leuke spelletjes en een speurtocht maken de tentoonstelling compleet.

 

Wildzoekers VOGELS is ontwikkeld door Oeroe Boeroe.