Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling!

Van 29 januari tot en met 31 januari 2021 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. In 2020 heeft de huismus gewonnen met maar liefst 290.044 tellingen. Welke vogel wint er dit jaar?

Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen!

 

De spelregels zijn heel simpel:

  1. Tel op vrijdag 29 januari, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee. 
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
  3. Je telling geef je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.

Top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling 2020

In 2020 heeft de huismus gewonnen met 290.044 tellingen. Zo won de mus het derde jaar op rij. Op plaats twee stond de koolmees en op nummer drie de pimpelmees.

Praktische tips

  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. 
  • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • Hulpmiddel: Op Tuinvogels vind je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.
  • Tellen vanaf jouw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf uw balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van je 'telgrens' en overleg eventueel met de buren om dubbeltellingen te voorkomen.
  • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan de tellijst (PDF) en print hem.

Foto: Henk Monster