Dag van het Nationaal Park: beleef de parken online!

 Op 24 mei vieren we voor de 21ste keer de Dag van het Nationaal Park. Vanwege de coronamaatregelen doen we dat dit jaar volledig online. Maar dat maakt het thema van dit jaar misschien wel extra actueel: dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid.

Natuur doet je goed

De Nationale Parken hebben een belangrijke missie om mensen met de natuur te verbinden. Parken beschermen niet alleen onze waardevolle natuur, ze leveren ook positieve gezondheidsresultaten op. Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid, en in een Europa dat steeds meer verstedelijkt is het belangrijk dat burgers de kans krijgen om het buitenleven te verkennen. Positief contact met de natuur creëert welzijn en bevordert een actieve levensstijl.

Beleef de parken online

Vanwege de bijzondere situatie waarin we op dit moment leven, vieren we dit jaar de Dag van het Nationaal Park online. Om iedereen toch de bijzondere natuur van de Nationale Parken te laten beleven tijdens de Dag van het Nationaal Park 2020 organiseren we vanaf vrijdag 22 mei om 12:00 uur:

  • Een Digitale excursie door elk Nationaal Park

    Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga daarom digitaal op pad met één van onze Nationale Park gidsen of boswachters en geniet van het park en de natuur met een digitale natuurexcursie! Een voordeel aan online: binnen een paar seconden ben je van de Veluwe op de Waddeneilanden.

       Overzicht van alle digitale NP excursies 

  • De Nationale Parken Quiz

    Onder het mom van “wat weet jij van de Nationale Parken…” hebben we voor deze dag een speciale quiz gemaakt. Zo beleef je vanuit huis de Nationale Parken en leren je de leukste dingen over deze bijzondere natuurgebieden.

      Doe de Nationale Parken Quiz 

Virtuele jutterstocht

Natuurlijk doet Nationaal Park Schiermonnikoog ook mee! Speciaal voor de Dag van het Nationaal Park maken we een gloednieuwe digitale excursie: de virtuele jutterstocht.

De Nationale Parken en gezondheid 

Uit Brits onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Natuur geeft je een boost waardoor je je fitter en vrolijker voelt. Onderzoek bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Zelfs het kijken naar natuurbeelden heeft een positief effect. 

Kortom: natuur doet je goed! 

De Nationale Parken van Nederland

 De Nationale Parken zijn het kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland, onze topnatuurgebieden, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. De 21 Nederlandse Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen. 

Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de Nationale Parken van Europa "De Dag van het Nationaal Park" op deze dag gevierd.