Cultuurhistorie, het zit in onze natuur

Op zaterdag 26 mei vieren we de Dag van het Nationaal Park! Dit jaar is het thema 'Cultureel erfgoed, het zit in onze natuur'. Speciaal voor deze feestelijke dag hebben organiseren we een fietstocht met verhalen over bijzondere en karakteristieke cultuurhistorische elementen in het landschap. Boswachter Erik Jansen neemt je mee naar een paar bijzondere plekken in het Nationaal Park en vertelt over de bouwwerken die daar te vinden zijn en over aanpassingen in het landschap die door de mens in vroegere tijden zijn gedaan.

Meer informatie of aanmelden voor de fietstocht

 

's Avonds bent u van harte welkom bij de lezing 'Trouwe wachters van Schiermonnikoog'. In 2018 is het precies 150 jaar geleden dat de eerste strandpalen op Schiermonnikoog werden geplaatst. De functie van de strandpalen was het bewaken van de kust en de mensen achter die kust, ze waren de trouwe wachters van Schiermonnikoog. In deze lezing vertelt Harry Alers over de geschiedenis en de betekenis van de strandpalen op Schiermonnikoog.

De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in het Cultureel Ontmoetingscentrum Schiermonnikoog (COS, Langestreek 23). Toegang is gratis. 

Er is altijd een Nationaal Park bij u in de buurt

Het eerste Nationaal Park werd in Europa op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Jaarlijks wordt de 'Dag van het Nationaal Park' in Europa op deze dag gevierd. Nederland kent 20 Nationale Parken, waarvan twee parken op particulier initiatief en achttien parken door de rijksoverheid zijn ingesteld. Het oudste park is Nationaal Park Veluwezoom (1930) en het jongste park is Nationaal Park De Alde Feanen (2006). De twintig Nationale Parken zijn 'pareltjes' van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Ze liggen verspreid over heel Nederland, dus er is altijd een Nationaal Park bij u in de omgeving. In de parken kunt u de Nederlandse natuur echt beleven. U kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën, een bezoek brengen aan een bezoekerscentrum of op pad met de boswachter of Nationaal Park gids. Ook vóór en na de Dag van het Nationaal Park bent u uiteraard van harte welkom.

 

Meer informatie over de Nationale Parken is te vinden op de websites van de nationale parken.