14 t/m 22 september: Tentoonstelling Sponsland in Het Baken

Het klimaat verandert. Het is vaker extreem droog of juist uitzonderlijk nat. Daarnaast stijgt de zeespiegel. Schiermonnikoog zal zich moeten aanpassen aan dit veranderende klimaat. Landschapsarchitectenbureau Lama dacht na over hoe Schiermonnikoog zich kan aanpassen. Zij maakten een ontwerp hoe het eiland eruit zou kunnen zien in de toekomst. Lama is daarbij uitgegaan van een zelfvoorzienend eiland op het gebied van water, energie en voedselvoorziening. Het ontwerp hiervan is in te zien via www.sponsland.nl. Van 14-22 september is in Het Baken een tentoonstelling met maquette te zien van dit toekomstontwerp. 

 

Lama maakte het ontwerp in opdracht van de ontwerpmanifestatie Act & Adapt, een onderdeel van de Climate Adaptation Week in Groningen. De ontwerpen zijn gemaakt om de inspireren, te prikkelen en aan te zetten tot nadenken.

 

De tentoonstelling Sponsland die op Schiermonnikoog te zien is, is een kleine versie van grotere tentoonstelling waarin verschillende klimaatadaptieve ontwerpen zijn opgenomen. De tentoonstelling reist de komende maanden door het noorden van Nederland en is van 5-7 november volledig te zien op de Grote Markt in Groningen.