Schoolexcursies

Ga mee met een van onze avontuurlijke natuurexcursies! Ervaren gidsen van het bezoekerscentrum en boswachters van Natuurmonumenten begeleiden de tochten. Alle excursies kosten 3,50 per persoon en duren ongeveer anderhalf uur.
Je kunt ook zelf op pad met een doe-het-zelfactiviteit.

Broedvogelexcursie

Broedvogels hebben rust nodig. Bij rumoer verlaten ze de nesten en dan koelen de eieren af. Daarom is het gebied achter de Kobbeduinen van 15 april tot en met 15 juli afgesloten. Onder leiding van de boswachter van Natuurmonumenten kun je toch het broedseizoen van dichtbij beleven en op kraamvisite gaan bij de meeuwenkolonie.
bovenbouw BO en onderbouw VO                     

Wadexcursie

Op het eerste gezicht lijkt het wad een stinkende moddervlakte. Maar wie even verder kijkt, ontdekt dat de wadbodem boordevol leven zit: wormen, garnalen, schelpen en nog veel meer. We nemen jullie mee op een glibberige tocht over de bodem van de zee.
bovenbouw BO en onderbouw VO

Jutterstocht

Wanneer de storm over het eiland raast, gaat het bloed van de jutter sneller stromen: wat zal er nu weer aanspoelen? We gaan naar het strand, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Krabben, schelpen, kwallen, maar wie weet ook wel flessenpost…
bovenbouw BO en onderbouw VO           

Vogeltrackers

Trekvogels zijn eigenlijk nergens thuis. Het grootste deel van het jaar zijn ze onderweg. Op hun lange reis tanken ze bij in het Waddengebied. Na een korte introductie binnen gaan we naar de dijk om vogels te spotten. We kijken naar wat de vogels doen, wat er op hun menu staat en welke soort het is.
bovenbouw BO en onderbouw VO

Aardewandeling

Het motto van de aardewandeling is: ervaar de natuur! Hemelogen, regenboogscherven en geurcocktails... Durf jij mee met deze verrassende excursie waarbij al je zintuigen aan bod komen?
bovenbouw BO

Wandeling om de west

Aan de westkant van het eiland liggen allerlei verschillende landschappen dicht bij elkaar: het wad natuurlijk, de kwelder en de duinen met hun bijzondere planten en de Westerplas waar altijd veel vogels te zien zijn. Er is genoeg te vertellen en te beleven dus tijdens deze excursie!
bovenbouw BO en onderbouw VO

Strand en duin

Hoe ontstaat een duin? Hoe zie je het verschil tussen oude en jonge duinen? En hoe is het Waddengebied eigenlijk ontstaan? We beginnen op het unieke groene strand van Schiermonnikoog, waar altijd jonge duintjes te vinden zijn, en trekken langzaam verder de duinen in.
bovenbouw BO en onderbouw VO

Excursie op maat

In overleg zijn ook andere excursies mogelijk, bijvoorbeeld een gespecialiseerde excursie voor leerlingen van het voortgezet onderwijs met biologie in hun pakket.

Reserveren

Voor meer informatie over een van bovenstaande activiteiten of om te reserveren kun je ons e-mailen of bellen naar 0519-531641.

Bezoekerscentrum bezoeken

In het bezoekerscentrum zijn twee tentoonstellingen te zien die interessant zijn voor schoolklassen.

In de tentoonstelling Woning gezocht! ga je op bezoek bij allerlei dieren die in Nederland voorkomen en zie je hoe hun woningen er uit zien. Hoe gaat het er aan toe in het huishouden van een mier? Hoe legt een koekoek haar ei? En wat is eigenlijk een hazenleger?

Kom je verwonderen over de soms verrassende en slimme woonvormen van dieren in deze nieuwe expositie.

Landschappen van het eiland gaat over de natuur op Schiermonnikoog. Je kunt er onder andere allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken in het zoutwateraquarium.

Bij beide tentoonstellingen hebben we een speurtocht die de leerlingen op een leuke manier door de tentoonstelling voert.
bovenbouw BO
1,50 per 5 leerlingen

Achtergrondinformatie

Op www.waddenzeeschool.nl vind je inspirerend lesmateriaal ter voorbereiding op je schoolreis naar de Wadden.
Elders op deze website vind je veel achtergrondinformatie, onder andere over de natuur, het ontstaan en de cultuurhistorie Schiermonnikoog.
Hier vind je allerlei links die van pas kunnen komen bij het voorbereiden van je schoolreis naar Schiermonnikoog.
En er is ook een folder over onze schoolexcursies.

print