Haaienei

Vorige week deden twee vissers een bijzondere vondst op het Schiermonnikoogse strand. Ze vonden een haaienei met een nog levend embryo er in!

Het gaat om het ei van een hondshaai, een kleine en voor mensen niet gevaarlijke haaiensoort die in de Noordzee voorkomt. Het is niet ongewoon om een al uitgekomen eikapsel van een hondshaai op het strand te vinden. Maar een haaienei met een nog levend embryo er in is wél een heel bijzondere vondst.

We hebben het gevonden haaienei in het zoutwateraquarium van het bezoekerscentrum gedaan, in een kweekbakje om het te beschermen tegen hongerige krabben. Het haaitje in het ei is nog behoorlijk klein. We verwachten dat het zeker nog een paar maanden duurt tot het uitkomt.

Nadat hondshaaien gepaard hebben legt het vrouwtje meestal twee eieren. Ze maakt de eieren met de krullerige uiteinden vast aan zeewier of een steen op de zeebodem. Daarna gaat het vrouwtje weer haar eigen weg; het embryo is dus direct op zichzelf aangewezen. Het embryo voedt zich vanuit de dooierzak die ook in het eikapsel aanwezig is. Na ongeveer 5 maanden kruipt het kleine haaitje uit zijn ei.

imprimer