haaienei uitgekomen

Klein hondshaaitje

Het haaienei dat sinds augustus in het aquarium van het bezoekerscentrum hangt is uitgekomen. Op zaterdagochtend 7 januari zwom er een klein hondshaaitje rond in het kweekbakje waarin het eikapsel al die maanden had gehangen. Het haaitje zwemt nu in een afgeschermd deel van het aquarium. Zo heeft hij genoeg ruimte, maar is hij ook veilig voor de grote vissen in het aquarium die hem anders graag op zouden eten.

De collega's van Natuurmuseum Ameland, die ervaring hebben met hondshaaien in hun aquarium, hadden al voorspeld dat het ongeveer vijf maanden zou duren tot het haaienei uit zou komen. Dankzij hen weten we gelukkig ook hoe we het beste voor zo'n klein haaitje kunnen zorgen.

Hondshaaien zijn kleine, voor mensen ongevaarlijke haaien die in de Noordzee voorkomen. Ze leven op de zeebodem. Vanwege hun goede schutkleur op het zand worden ze ook wel zandhaai genoemd. Een hondshaai kan ongeveer 80 centimeter lang worden, maar groeit behoorlijk langzaam. Het haaitje kan daarom voorlopig nog in het aquarium van het bezoekerscentrum blijven. Maar uiteindelijk zal hij te groot worden voor dit aquarium, en moeten verhuizen naar een groter aquarium elders.

Op het strand gevonden

Het haaienei werd op 24 augustus gevonden door twee eilanders die aan het vissen waren op het strand van Schiermonnikoog. Omdat ze zagen dat er een nog levend embryo in het eikapsel zat, hebben ze het naar het aquarium van het bezoekerscentrum gebracht. Het bleek te gaan om een eikapsel van een hondshaai.
Nadat hondshaaien gepaard hebben legt het vrouwtje eieren. Ze maakt de eieren met de krullerige uiteinden vast aan zeewier of een steen of ander object op de zeebodem. Daarna gaat het vrouwtje weer haar eigen weg; het embryo is dus direct op zichzelf aangewezen. Het embryo voedt zich vanuit de dooierzak die ook in het eikapsel aanwezig is. Na ongeveer 5 maanden kruipt het kleine haaitje uit zijn ei.

Het is niet ongewoon om een eikapsel van een hondshaai op het strand te vinden. Maar normaalgesproken vind je eikapsels die al uitgekomen zijn. Het bijzondere aan deze vondst was dat het om een haaienei met een nog levend embryo er in ging.

Niet meer terug naar zee

Vanwege het temperatuurverschil tussen het water in het aquarium en het zeewater is het niet mogelijk het haaitje in zee uit te zetten. Ook op een later moment zal uitzetten niet mogelijk zijn. Als de haai eenmaal gewend is aan het leven in een aquarium, zal hij het jagen verleren en zich niet meer kunnen redden in het wild.

print