Natuurexcursies Kamermuziekfestival

Van 1 t/m 6 oktober 2016 vindt de 15e editie van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog plaats. Meer dan 60 musici komen naar het eiland om klank en kleur te geven aan het festival.

In samenwerking met Natuurmonumenten en het Nationaal Park Schiermonnikoog worden er dagelijks excursies georganiseerd rondom al het moois dat het eiland voor u in de herfst te bieden heeft.

Zondag 2 oktober om 11.00 uur: Vogelexcursie (duur: 1,5 uur)
In oktober is de vogeltrek op volle toeren op Schiermonnikoog. In de duinen speur je naar koperwieken en kramsvogels, die speciaal naar Schiermonnikoog komen om bessen te eten. In de polder vertelt de boswachter waar de duizenden rotganzen en brandganzen eigenlijk vandaan komen, en waarom ze zo graag op het eiland bivakkeren. Zorg vooral dat je de prachtige, maar onopvallende goudplevier niet over het hoofd ziet!
benodigd: fiets en verrekijker

Maandag 3 oktober om 10.00 uur: Fietstocht over de Tweede Wereldoorlog (duur: 2,5 uur)
De littekens van de Tweede Wereldoorlog zijn nog goed te zien op Schiermonnikoog. Niet alleen in het dorp maar ook overal in het Nationaal Park zijn bomenkraters, bunkers en andere oorlogssporen nog te zien. Boswachter en oorlogspecialist Cees Soepboer neemt u mee op een fietstocht langs monumenten uit de oorlogtijd.
benodigd: fiets

Dinsdag 4 oktober om 10.00 uur: Fietstocht 150 jaar Badplaats Schiermonnikoog (duur: 2 uur)

In 2016 bestaat Schiermonnikoog exact 150 jaar als badplaats. Hoe we dat weten? In de eerste helft van de 19e eeuw onderzocht een badcommissie de toeristische mogelijkheden van Schiermonnikoog. Dankzij hun inspanningen ontstond in 1866 een recreatief plantsoen in het dorpscentrum, werd het eerste strandpaviljoen gebouwd en in datzelfde jaar kocht toenmalig eilandeigenaar Johan Erich Banck een stoomschip dat 's zomers de bootdienst tussen Groningen en Schiermonnikoog ging onderhouden.

   We nemen u terug in de tijd langs de highlights van Badplaats Schiermonnikoog.
   benodigd: fiets

Woensdag 5 oktober om 10.00 uur: Paddenstoelenexcursie (duur: 1,5 uur)
In het najaar wanneer de hitte en droogte voorbij zijn, schieten paddenstoelen uit de grond. In Nationaal Park Schiermonnikoog zijn dan ook allerlei paddenstoelen te vinden. Boswachter en paddenstoelenspecialist Erik Jansen neemt je mee op zoek naar de bekende vliegenzwammen en berkenboleten. Wie niet thuis is in de wereld van de zwammen, zal versteld staan van de diversiteit in kleuren, vormen en formaten.
wandeltocht

Donderdag 6 oktober om 10.00 uur: Jutterstocht (duur: 1,5 uur)
Wat er aanspoelt op het strand is altijd onvoorspelbaar. Hout, schelpen, barnsteen: het hangt af van de wind en de getijden. We gaan per fiets naar het strand. Tijdens het beluisteren van de meest sterke juttersverhalen, speur je het vloedmerk af. Op het Schiermonnikoger strand zijn al de vreemdste dingen gevonden, zoals mammoetbotten en middeleeuwse kruiken. Wie weet wat er vandaag te jutten valt!
benodigd: fiets

Praktisch


Startlocatie: Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog

Prijzen excursies: volwassenen € 8,-, kinderen t/m 11 jaar € 7,-
(leden Natuurmonumenten ontvangen € 3,- korting)

imprimer