28 maart: Lezing over Soay schapen

Op Schiermonnikoog zet Natuurmonumenten een bijzonder schapenras in bij het terreinbeheer: Soay schapen, ook wel Soay sheep. De Soay sheep komen oorspronkelijk van de St Kilda archipel, een kleine geïsoleerde eilandengroep in de Atlantische oceaan ten westen van Schotland. Ook nu nog leven daar honderden Soay schapen in het wild. Het is onbekend hoe de schapen er gekomen zijn, maar mogelijk handhaven ze zich er al meer dan 4000 jaar. De kleine Soay sheep zijn een 'primitief' schapenras dat dicht bij het 'oerschaap' staat. Ze zijn gehard en kunnen zich prima zelf redden, wat ze ook geschikt maakt voor het terreinbeheer op Schiermonnikoog.

Al meer dan 25 jaar worden het gedrag en de ecologie van de wilde schapen op St Kilda bestudeerd door Britse wetenschappers van onder andere de Universiteit van Edinburgh. De bioloog Peter Korsten, van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft als onderzoeker enkele jaren meegewerkt in het Soay sheep-project. In een fotorijke lezing zal hij meer vertellen over St Kilda haar bijzondere schapen.

Locatie: Dorpshuis Schiermonnikoog
Aanvang: 20.30 uur
De lezing wordt georganiseerd door de Commissie Voorlichting & Educatie in samenwerking met de Natuur en Vogelwacht Schiermonnikoog.

print