Grote jager eet bruinvis

Wanneer een grote jager gehandicapt raakt, doordat er een kluwen touw vast komt te zitten aan z'n poot, wordt het jagen zo goed als onmogelijk.  Zo trof Thijs de Boer in december deze grote jager aan bij paal 13. Om niet te sterven van de honger, was de jager naast een dode aangespoelde bruinvis neergestreken, waar hij af en toe een hap uit nam. Later in die week was de jager nog steeds bij de bruinvis te vinden.
Grote jager

Wanneer de wind hard uit het westen waait, komen er soms vreemde vogels op het strand terecht. Normaal gesproken slijten deze hun dagen op zee, maar een stevige bries kan ze naar de kust toe blazen. Eén van de meest indrukwekkende zeevogels is de grote jager. Jagers lijken op meeuwen, maar ze zijn agressiever. De verschijning van een jager zorgt altijd voor veel spektakel op het strand. De zeevogels hebben namelijk de onvriendelijke gewoonte andere vogels van hun prooien te beroven. Ze achtervolgen andere vogels net zo lang tot deze hun prooi losgelaten of uitgebraakt hebben. Ook eten ze zo af en toe een jonge meeuw, een stern of een verzwakte eend op.

Langs de Noordzeekust komen vier soorten jagers voor. De grote jager is ongeveer zo groot als een zilvermeeuw. De andere drie hebben de weinig fantasierijke namen: middelste, kleine en kleinste jager. Omdat je van een jager vaak niet veel meer ziet dan een snelle flits in de verte, zijn ze lastig van elkaar te onderscheiden.

Op jagers maak je vooral kans op het Noordzeestrand. Af en toe vliegt er een de Waddenzee op.

stranddoortrekkeraugustus - november

imprimer