Insecten

Dankzij het grote aantal verschillende landschappen, komen er op Schiermonnikoog veel verschillende dieren en planten voor. Het is natuurlijk onmogelijk ze allemaal te beschrijven. Hier volgen dan ook alleen maar enkele van de meest opvallende en kenmerkende soorten.
Insecten

Insect van de maand maart:

Roesje (Scoliopteryx libatrix)

Op beschutte plaatsen, zoals tuinhokken e.d. kun je in de wintermaanden het roesje tegenkomen. Dat zijn namelijk de favoriete plekken van deze soort om als vlinder de winter te doorstaan. Op Schiermonnikoog wordt hij vaak gemeld uit houthokken, maar elders uit het land komen veel meldingen uit bunkers en ook de mergelgrotten zijn geliefd. Het roesje is een nachtvlinder, die overdag niet actief is. De rups vind je op wilgen en populieren. De rups verpopt in de herfst en de vlinder overwintert. 

Op plaatsen met veel planten, zitten meestal ook veel soorten insecten: kevers, libellen, zweefvliegen, bijen, wespen en mieren. Opvallend zijn de dazen: gemene steekvliegen die zich vooral op de kwelder ophouden. Minder hinderlijk zijn de vlinders. Daarvan komen ook heel veel soorten voor op Schiermonnikoog. Typisch voor het duinlandschap zijn de parelmoervlinders. Deze naam danken ze aan de achterkant van de vleugels, die eruitzien of er plekjes parelmoer op zitten. Een ander opvallend vlindertje is de sint jacobsvlinder. Dit kleine rood-zwarte vlindertje vliegt vooral in het voorjaar. Ook de rupsen van deze soort zijn opvallend: deze geel-zwart gestreepte diertjes worden ook wel zebrarupsen genoemd.

afdrukken