Muggen en vliegen

Pyjamazweefvlieg
Episyrphus balteatus

Wanneer je op een zonnige zomerdag een bloeiende engelwortel of berenklauw ziet, wemelt het daarop vaak van de zweefvliegen. Veel soorten hebben de tekening en kleuren van een wesp of bij. We noemen dat mimicry en het is bedoeld om andere dieren in de war te brengen. Ze kunnen heel behendig vliegen en zelfs stilstaan in de lucht. De pyjamazweefvlieg is een heel algemene soort zweefvlieg, die ook op Schiermonnikoog veel is te zien. Zijn naam ontleent de soort aan de tekening op het achterlijf: net zo gestreept als een pyjama.
duinen, bos, dorp, polder, kwelder mei  t/m oktober

Wintermuggen

Zodra het rustig winterweer is en er een zonnestraal tussen de takken door schijnt, heb je kans op een boeiend schouwspel: dansende muggen! Wees gerust, het lijken steekmuggen maar zijn het niet. De steekmuggen overwinteren op beschutte plaatsen en wachten tot de winter écht voorbij is.
Nee, dit zijn wintermuggen, ook wel dansmuggen genoemd. Er zijn heel veel verschillende soorten van. Zo heb je de sneeuwmug, die het liefst boven een witte (sneeuw!) ondergrond danst en de dooimug, die juist van een donkere, ontdooide ondergrond houdt. Wat voor nut dat dansen heeft? Nou, opvallen natuurlijk, met als doel het vinden van een geschikte partner!
dorp, bos, duinen herfst, winter, voorjaar

afdrukken