Exposities

Landschappen van het eiland

In deze permanente expositie in het bezoekerscentrum maak je kennis met het wad, de polder, de Westerplas, het dorp, het strand en de duinen en de planten en dieren die daar voorkomen. Deze informatie komt vast van pas als je later op de dag weer over het eiland wandelt of fietst.

Ook natuur die je normaal gesproken niet ziet kom je in het bezoekerscentrum tegen: in het zoutwateraquarium kun je allerlei zeebeesten in levenden lijve bekijken.

Zomerhuis op Schier

In de cultuurhistorische zaal van het bezoekerscentrum wordt aandacht besteed aan de eilander geschiedenis. Dit jaar verzorgt cultuurhistorische vereniging ‘t Heer en Feer samen met de eigenaren van het vakantiehuis Opduin aan de Badweg de expositie Zomerhuis op Schier. In deze tentoonstelling staat een aantal markante zomerhuizen centraal, samen met de bungalowparken de Monnik en Klein Zwisterland. Ook interessante wetenswaardigheden over de straten waar deze huizen aan staan komen aan bod.

Bij de tentoonstelling hoort een film, die te zien is in de filmzaal van het bezoekerscentrum.

Overzichtstentoonstelling Wad & Design

Deze winter is in het bezoekerscentrum een overzichtstentoonstelling te zien van de Wad & Design workshops sinds 2013. Vier jaar geleden organiseerde Wad & Design voor het eerst de studentenworkshops; sindsdien is het een jaarlijks terugkerend evenement. Studenten van verschillende opleidingen (mode, creatief vakman, interieur etcetera) komen voor ongeveer vijf dagen naar het eiland om zich te laten inspireren door de natuur en cultuur op Schiermonnikoog. De studenten maken hun werk van materialen die ze op het eiland vinden.

Afgelopen september gingen de eilander scholieren van de basisschool en de Mavo ook aan de slag met de opdracht om zich te laten inspireren door het eiland. Een extra bijkomstigheid voor hen was hun unieke visie als beschermer van de natuur en cultuur van hun eigen woonplaats.
De expositie toont werken van de deelnemers aan de studentenworkshops én de werken van de leerlingen van de beide eilander scholen. De tentoonstelling is te zien tot en met maart 2017.

print